Business Internaţional

Rusia a trecut prin anul cu cele mai multe decese de la Războiul Mondial

Rusia a trecut prin anul cu cele mai multe decese de la...

Autor: Dorin Oancea

28.01.2022, 22:03 54

Rusia a înregistrat anul cu cele mai multe decese de după cel de-al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care pandemia Covid-19 nu dă semne că se va potoli, relatează Bloomberg. 

Luna trecută s-au înregistrat 54.630 de decese asociate cu virusul, potrivit datelor publicate vineri de Serviciul Federal de Statistică. Aceasta a reprezentat o scădere de 38% faţă de recordul stabilit în noiembrie, dar a rămas a treia cea mai mare lună de la începutul pandemiei. Cele mai recente date ridică numărul total de decese legate de Covid-19 în Rusia la peste 680.000.

Excluzând imigraţia, populaţia Rusiei a scăzut cu 1,04 milioane de locuitori anul trecut. Ţara a fost devastată de Covid-19, pe fondul unei rezistenţe generalizate la vaccinare, în ciuda disponibilităţii de vaccinuri interne gratuite.

"O pierdere naturală atât de mare a populaţiei, care depăşeşte 1 milion de persoane, este fără precedent în întreaga istorie a Rusiei", a declarat Vera Karpova, demograf la Universitatea de Stat din Moscova. "În ciuda faptului că un declin a fost prezis chiar înainte de începerea pandemiei, amploarea sa este mult mai mare, chiar şi în comparaţie cu cea mai pesimistă prognoză".

Noile cazuri din Rusia au explodat în această săptămână, pe măsură ce Omicron s-a răspândit în toată ţara. Vineri, guvernul a raportat un număr record de 98.040 de cazuri.

Aproximativ 64% dintre ruşi au imunitate, fie în urma unei inoculări, fie prin recuperarea virusului, potrivit centrului guvernamental de raportare Covid-19.

Pandemia a exacerbat problema demografică a Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin a identificat-o ca fiind una dintre cele mai presante probleme ale naţiunii. Populaţia Rusiei a fost estimată la 145,48 milioane de locuitori la începutul anului 2022, o scădere de 700.000 de persoane faţă de anul precedent, potrivit serviciului de statistică.

"Am acumulat aproximativ 1.040.000 de decese în exces, al doilea cel mai mare număr din lume după India" pe parcursul pandemiei, a scris săptămâna aceasta pe Facebook demograful independent Alexei Raksha. "Dacă ierarhizăm ţările în funcţie de mortalitate în raport cu tendinţa procentuală aşteptată, atunci, din 116 ţări, ne aflăm în primele zece ţări în ceea ce priveşte mortalitatea în exces, iar acesta este cel mai prost rezultat dintre ţările cu acelaşi nivel de dezvoltare sau mai mare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO