Business Internaţional

Rusia ar putea îngheţa temporar South Stream

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2011, 16:20 388

Rusia ar putea îngheţa temporar proiectul gazoductului SouthStream, care ar urma să aducă gaze naturale ruseşti în Europa, dincauza problemelor întâmpinate într-unul din statele de tranzit,scrie publicaţia Kommersant, preluată de Ria Novosti.

De asemenea, Rusia va majora exporturile de gaze naturale cătreEuropa datorită colaborării cu Germania, menţionează Kommersant,care citează surse guvernamentale.

Cu o capacitate totală de transport de 63 de miliarde de metricubi de gaze naturale pe an, South Stream este proiectat să legeRusia de Bulgaria pe sub Marea Neagră, tranzitând apoi Serbia,Ungaria, Slovenia, Austria şi Italia.

Un segment al gazoductului ar urma să treacă pe sub apeleteritoriale ale Turciei. În acest sens, premierul turc Recep TayyipErdogan şi cel rus Vladimir Putin au semnat în august 2009 unacord. În schimbul permisiunii de tranzit, Moscova s-a angajat săacorde prioritate construirii oleoductului Samsun-Djeihan,favorabil Turciei, în detrimentul conductei Burgas-Alexandroupolis,iar compania rusă de stat Rosatom să construiască prima centralănucleară turcească.

Ankara a amânat, însă luarea unei decizii finală în privinţaacestor planuri. Cel mai recent termen limită pentru un răspuns afost stabilit pentru luna noiembrie a acestui an, dar guvernul rusnu se aşeapta ca termenul să fie respectat de Turcia, iar în acestecondiţii va îngheţa South Stream.

Pentru executarea proiectului, care concurează cu gazoductuleuropean Nabucco, Rusia a semnat acorduri de cooperare bilateralăcu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria.România şi Macedonia vor fi, de asemenea, incluse.

South Stream a fost iniţiat de grupul rus Gazprom şi cel italianEni, iar ulterior au venit ca acţionari compania franceză EDF şicea germană BASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO