Business Internaţional

Rusia are o strategie de manipulare a ţărilor est-europene şi discreditare a Occidentului. „În anumite ţări, influenţa rusă a subminat stabilitatea naţională"

Rusia are o strategie de manipulare a ţărilor...

Autor: Mediafax

13.10.2016, 14:53 349

Rusia a implementat o campanie secretă de măsuri politice şi economice pentru manipularea a cinci ţări central şi est-europene, discreditarea modelului liberal-democratic occidental şi subminarea relaţiilor transatlantice, conform unui raport elaborat de institute de studii din SUA şi Bulgaria.

Conform raportului, Moscova a cooptat politicieni cu idei comune, depune eforturi pentru dominarea pieţelor energetice şi a altor sectoare economice şi a subminat măsuri anticorupţie în tentativa de a obţine influenţă asupra guvernelor din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Serbia şi Slovacia, informează site-ul agenţiei Reuters.

"În anumite ţări, influenţa rusă a devenit atât de răspândită şi endemică încât a subminat stabilitatea naţională, orientarea prooccidentală a ţărilor şi stabilitatea euro-atlantică", arată raportul elaborat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), cu sediul la Washington, şi Centrul pentru Studii Democratice (CSD), cu sediul în Sofia.

Publicarea studiului intitulat "Strategia Kremlinului: Înţelegerea influenţei ruse în Europa Centrală şi de Est" coincide cu o dezbatere politică fără precedent din Statele Unite pe tema tentativelor Rusiei de a exercita influenţă asupra scrutinului prezidenţial american prin atacuri cibernetice şi dezvăluirea unor emailuri ale candidatului democrat Hillary Clinton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO