Business Internaţional

Rusia continuă să-şi sporească cheltuielile militare, în pofida sancţiunilor economice

Rusia continuă să-şi sporească cheltuielile militare,...

Autor: Mircea Olteanu

24.04.2017, 09:49 185

Cheltuielile militare ale Rusiei s-au ridicat anul trecut la 69,2 miliarde de dolari, a comunicat institutul, care a precizat că "această creştere a cheltuielilor vine într-un moment în care economia rusă are probleme serioase din cauza preţurilor scăzute la petrol şi gaze naturale şi a sancţiunilor economice introduse în anul 2014", se afirmă în raportul dat publicităţii de SIPRI, citat de France 24.

Rusia a devansat Arabia Saudită, care s-a clasat pe poziţia a patra în anul 2016, după ce cheltuielile militare ale Riadului au scăzut cu 30% comparativ cu anul precedent.

Statele Unite au rămas pe primul loc, cu cheltuieli de 611 miliarde de dolari în anul 2016, cu 1,7% peste nivelul din 2015, iar China şi-a păstrat locul al doilea, cu 215 miliarde de dolari, după o creştere de 5,4%.

Cheltuielile militare totale ale statelor din Europa Centrală au crescut cu 2,4% în anul 2016, însă cele mai multe state NATO alocă pentru apărare semnificativ sub nivelul asumat de 2% din PIB. Singurele state NATO din Europa care îndeplinesc acest obiectiv sunt Estonia, Grecia şi Franţa.

"Creşterea cheltuielilor de către cele mai multe ţări din Europa Centrală poate fi parţial atribuită percepţiei că Rusia reprezintă o ameninţare tot mai mare", a declarat Siemon Wezeman, un cercetător din cadrul SIPRI, care a precizat că bugetul militar al Rusiei se ridică la doar 27% din cheltuielile totale pentru apărare alocate de statele NATO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO