Business Internaţional

Rusia critică planul Statelor Unite de a oferi sprijin aerian unor grupuri rebele siriene

Rusia critică planul Statelor Unite de a oferi sprijin...

Autor: Mihai Draghici

03.08.2015, 19:36 265

"Rusia a subliniat în mai multe rânduri că ajutarea opoziţiei siriene, ca să nu mai vorbim de oferirea de asistenţă financiară şi militară, va destabiliza şi mai mult situaţia din Siria", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Statele Unite vor oferi susţinere aeriană unor grupuri ale insurgenţilor sirieni, conform unui ordin semnat de preşedintele Barack Obama, afirmă surse oficiale americane citate de CNN. "Elaborarea acestui plan de susţinere a opoziţiei siriene a durat câteva luni", a declarat un oficial din cadrul Administraţiei Statelor Unite.

Săptămâna trecută, Statele Unite au efectuat raiduri aeriene în Siria pentru a ajuta insurgenţi antrenaţi de armata americană şi membri ai «Diviziei 30»", susţinută de Washington.

Intervenţiile aeriene americane au avut loc după un atac terorist asupra bazei Noii Forţe a Siriei, un grup rebel susţinut de Statele Unite. Potrivit sericiilor secrete americane, atacul a fost comis de membri ai Frontului Al-Nusra, afiliat reţelei teroriste Al-Qaida.

"Considerăm forţele siriene antrenate şi echipate de Pentagon parteneri în operaţiunile împotriva reţelei Stat Islamic. Aceste forţe primesc susţinere din partea coaliţiei în misiunea contra teroriştilor grupului Stat Islamic", a declarat Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt Consiliului prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 220.000 de morţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO