Business Internaţional

Rusia dezvăluie un zăcământ uriaş de diamante, sub un crater creat de un asteroid

 Rusia dezvăluie un zăcământ uriaş de diamante, sub un crater creat de un asteroid, care va alimenta piaţa mondială pentru următorii 3.000 de ani

Autor: Radu Racu

18.09.2012, 12:26 13611

Rusia se pregăteşte să exploreze un zăcământ uriaş de diamante care ar putea alimenta piaţa globală pentru următorii 3.000 de ani, scrie Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă estimează că "mii de miliarde de carate" sunt depozitate sub un crater creat de prăbuşirea unui asteroid în Siberia, în urmă cu 35 de milioane de ani. Cantitatea estimată depăşeşte de peste zece ori volumul tuturor celorlalte zăcăminte descoperite în prezent în lume.

Kremlinul ştia de existenţa zăcământului încă din anii '70 însă abia weekendul trecut a invitat presa pentru a anunţa oficial începrea lucrărilor de explorare. Secretul a fost păstrat timp de patru decenii în parte, din cauza pieţei extrem de ermetice care a adus administraţiei sovietice profituri uriaşe, în parte din cauza industriei de diamante artificiale.

Oficiali guvernamentali au permis savanţilor de la Institutul de Geologie din Novosibirsk să primească presa pentru un tur al craterului.

Conform agenţiei de presă ITAR-Tass, diamantele de la situl cunoscut sub denumirea de Popigai Astroblem sunt de două ori mai "dure" decât pietrele preţioase cunoscute, fiind ideale pentru uz ştiinţific şi industrial.

Directorul institutului, Nicolai Pochilenko, a declarat pentru Christian Science Monitor că noul zăcământ va genera schimbări dramatice pe piaţa mondială de diamante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO