Business Internaţional

Rusia în conflictul economic cu Turcia: autoflagelare prin „înfometare”

Rusia în conflictul economic cu Turcia: autoflagelare...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.11.2015, 18:32 1379

Răspunsul Kremlinului la sancţiunile financiare şi economice impuse de Occident Rusiei după ce aceasta invadat Ucraina a cuprins interzicerea importurilor alimentare din UE.

Urmarea a fost că Turcia a devenit, pentru companiile europene mai îndrăzneţe, poarta de intrare în Rusia. Tot din Turcia pieţele ruseşti au încercat să-şi acopere lipsurile lăsate de „autosancţiunile” aplicate de Moscova. Acum, când doborârea unei aeronave de luptă ruseşti de către aviaţia turcă riscă să reteze legăturile şi aşa fragile dintre cele două mari puteri de la Marea Neagră, Kremlinul dă semne că închide şi această poartă. Dacă nu are mâncare de dat, preşedintele Putin oferă ruşilor ce ştie mai bine, după o reţetă veche: vodcă şi război.

Zilele trecute, ministrul rus al agriculturii a avertizat că 15% din produsele turceşti nu îndeplinesc standardele ruseşti de siguranţă. Acelaşi pretext a fost folosit în trecut pentru interzicerea importurilor de vin şi alimente din, spre exemplu, Republica Moldova. După acest avertisment, unele importuri din Turcia au fost interzise, iar camioanele blocate la graniţă. Acestui avertisment îi pot urma sancţiuni mai serioase.Turcia a exportat anul acesta în Rusia alimente şi produse agricole de peste un miliard de euro. Circa 20% din importurile de legume ale Rusiei au venit din Turcia, scrie BBC. Exporturile de produse din piele, textile şi de îmbrăcăminte au totalizat anul trecut peste 1,5 miliarde de dolari, notează agenţia Anadolu.   

După doborârea avionului, poliţia rusă a efectuat percheziţii şi controale la facilităţile companiilor turceşti din diferite regiuni ale Rusiei. În unele cazuri au fost suspendate activităţile companiilor, au explicat pentru Al Jazeera oameni de afaceri turci cu investiţii în Rusia. De asemenea, Moscova a început să oprească turiştii turci la graniţe. Turcii nu aveau nevoie, până acum, de vize pentru a intra în Rusia.

“Sunt ţinta percheziţiilor mai ales companiile de construcţii. Poliţia verifică dacă există muncitori  care nu au viză de lucru sau care au viza expirată. Verifică dacă sunt respectate regulile de muncă”, spune un executiv turc.

Autorităţile ruseşti ştiu şi cunoşteau că în acest sector legislaţia este adesea încălcată.

După ce Occidentul a impus sancţiuni asupra Rusiei, aceasta a apelat la companii din Turcia să lucreze la construirea facilităţilor sportive necesare găzduirii Campionatului Mondial de Fotbal în 2018.

Osman Bagdatlioglu, preşedintele Uniunii Exportatorilor de Plante Ornamentale din Turcia, spune că mai multe camioane încărcate cu flori s-au întors miercuri în Turcia după ce intrarea în Rusia le-a fost blocată de autorităţile ruseşti. Organizaţia şi-a suspendat livrările, chiar şi pe cele aeriene.

“Oficial, nu existau obstacole, dar ne-am lovit de unele neoficiale. Unul dintre cei mai mari parteneri europeni este pentru noi Rusia”, a afirmat Bagdatlioglu.

Un alt om de afaceri spune că toate camioanele despre care se crede că transportă produse turceşti sunt oprite şi puse să aştepte din diverse motive la graniţe, indiferent de ce scrie pe plăcuţa de înmatriculare .

Se pare că acţiunile de intimidare nu se limitează doar la comerţ. Pe 24 noiembrie poliţia rusească a efectuat percheziţii în localurile frecventate de turci. Au fost reţinuţi studenţi şi muncitori. Au fost eliberaţi doar după ce au fost interogaţi”, spune o sursă apropiată situaţiei.

Turcia are şi ea mult de pierdut într-un conflict economic cu Rusia. Turcia a fost în 2014 şi este şi anul acesta principala destinaţie pentru grâul, porumbul şi uleiul de floarea soarelui produse în Rusia. Companiile de morărit şi panificaţie din Turcia preferă cerealele ruseşti deoarece sunt mai ieftine şi de o calitate mai bună în comparaţie cu cele produse în alte ţări din bazinul Mării Negre.



Cea mai mare pondere în relaţiile economice ale Turciei cu Rusia o au veniturile obţinute de companiile turceşti care produc sau vând în Turcia, notează Todays Zaman. Exporturile turceşti în Rusia, veniturile din turism, cifra de afaceri a companiilor turceşti din Rusia şi bişniţa totalizează 65 de miliarde de dolari pe an. Aproximativ 1.000 de angajatori turci s-au stabilit în Rusia, unde lucrează aproximativ 36.000 de muncitori turci.

Principalele produse exportate de Turcia în Rusia sunt legume şi fructe proaspete, textile şi utilaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO