Business Internaţional

Rusia îşi extinde embargoul impus produselor europene. Produsele derivate din bovine, porcine şi păsări sunt vizate

Rusia îşi extinde embargoul impus produselor europene....

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

21.10.2014, 11:04 185

Aceste produse nu erau vizate, până în prezent, de embargoul alimentar decretat la începutul lui august de Rusia ca răspuns la sancţiuni occidentale care i-au fost impuse, a precizat Aleksei Alekseenko, adăugând că decizia a fost luată din cauza "încălcărilor normelor de securitate", şi anume din cauza unei infecţii microbiene.

"Începând de la 21 octombrie, restricţii temporare intră în vigoare vizând importul în Rusia din ţări ale Uniunii Europene (UE) a unui anumit număr de produse alimentare, şi anume organe de bovine şi porcine, făină animală, grăsime de vită şi porc, inclusiv untură şi grăsime de pasăre", a precizat Agenţia rusă Roselhoznadzor într-un comunicat.

Agenţia anunţă că a identificat, în ultimele două luni, 17 încălcări ale normelor sanitare şi a descoperit urme de antibiotice în produse provenind din Germania, Italia şi Polonia.

Rusia a impus la începutul lui august un embargo asupra majorităţii produselor alimentare europene şi americane, ca răspuns la sancţiuni occidentale impuse Moscovei în legătură cu criza ucraineană.

Acest embargo, pe o perioadă de un an, a fost urmat de un val de interdicţii de produse alimentare introduse de Agenţia rusă sub pretexte sanitare.

Moscova este acuzată frecvent că se foloseşte de "arma comercială", invocând motive sanitare ca mijloc de exercitare a unor presiuni diplomatice asupra vecinilor săi.

Aproape 10% din exporturile agricole ale UE merg către Rusia, adică echivalentul a 11 miliarde de euro pe an, potrivit unor date de la Comisia Europeană (CE). În principal este vorba despre fructe şi legume, brânză şi carne de porc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO