Business Internaţional

Rusia îşi găseşte sponsori pentru sectorul energetic în China şi Orientul Mijlociu

Rusia îşi găseşte sponsori pentru sectorul energetic...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2017, 00:00 364
Pentru o industrie despre care se crede că întâmpină dificultăţi în a se finanţa şi a-şi crea alianţe din cauza sancţiunilor occidentale, sectorul energetic rus dă puţine semne că s-ar simţi izolat, scrie Financial Times. Rusia îşi găseşte sponsori pentru sectorul energetic, baza economiei, în China şi Orientul Mijlociu. Însă chinezii şi arabii nu intră cu mâinile legate în acordurile ruseşti. În ultimele 18 luni, companiile chinezeşti au investit peste 14 miliarde de dolari în proiecte energetice ruseşti. China deţine acum participaţii la cea mai mare companie petrolieră, grup petrochimic şi producător de aur din Rusia.

La şase ani după ce a marcat un nou moment crucial în relaţiile corporate americano-ruse încheind un acord de cooperare cu ExxonMobil, compania petrolieră Rosneft a găsit susţinere în est. CEFC China Energy a plătit 9,1 miliarde de dolari luna trecută pentru o participaţie de 14,16% din Rosneft.

Iar Rosneft nu este singura companie rusă care şi-a găsit prieteni noi în China.

Companiile chineze preiau participaţii şi semnează acorduri de creare de joint venture-uri în întreg sectorul energetic rus. Iar acestea nu sunt singurele. De asemenea, noua „prietenie“ politică dintre Arabia Saudită şi Rusia a început să se lase cu acorduri corporate.

Sub presiunea sancţiunilor ce i-au fost impuse de americani şi europeni după anexarea Crimeei în 2014, Moscova a căutat prietenie şi finanţare în China. Mesajul: New York-ul şi Londra nu sunt singurele locuri în care există bănci.

Apoi, acordul încheiat cu saudiţii pentru reducerea producţiei de petrol a contribuit la diminuarea presiunilor fiscale suferite de Rusia.

Însă dincolo de sancţiuni, realităţile de business sunt cele care stau la baza acordurilor încheiate de ruşi cu chinezii şi saudiţii.

Pentru companiile energetice chineze, Rusia vine atât cu o vastă ofertă de resurse, cât şi cu o proximitate convenabilă. Pentru Saudi Aramco, gigantul saudit, Rusia oferă potenţiali parteneri care se confruntă cu aceleaşi probleme: cum să extragă mai mult cu costuri mai puţine şi cum să abordeze ameninţarea surselor alternative de energie.

„Chinezii gândesc pe termen lung, au o gândire foarte strategică“, spune o sursă implicată în una dintre investiţii. „Vor acces la resurse, dar se gândesc şi la parteneriate care să dureze decenii“.

În Riyadh, executivii din energie au aceleaşi temeri precum cei din Moscova.

Într-o lume cu petrolul la 50 de dolari pe baril operaţiunile de forare, pompare şi rafinare trebuie să devină mai eficiente şi mai puţin cosisitoare. Nu este de mirare că unul dintre numeroasele acorduri semnate în timpul recentei vizite a Regelui Salman bin Abdulaziz în Moscova a fost unul de colaborare între Aramco şi Gazprom Neft, divizia de petrol a Gazprom, în domeniul cercetării şi dezvoltării.

„Acesta este doar începutul“, a declarat Ibrahim Al-Omar, guvernator al Autorităţii de investiţii a Arabiei Saudite. „Ne aflăm în Rusia pentru a găsi toate modalităţile în care companiile din ţările noastre pot colabora. Potenţialul este vast“.

„În afară de Europa există şi regiunea Asia-Pacific şi anumite fonduri pot fi obţinute de acolo“, spunea luna trecută preşedintele Gazprom Viktor Zybkov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO