Business Internaţional

Rusia nu scapă de recesiune. Putin rămâne optimist, declarând că economia „se menţine pe creştere“

Rusia nu scapă de recesiune. Putin rămâne optimist,...

Autor: Catalina Apostoiu

15.01.2018, 00:05 426

Revenirea Rusiei din cea mai lungă perioadă de declin economic din acest secol a fost admirată chiar şi în presa occidentală. Economia rusească, supusă unor sancţiuni internaţionale, este o piaţă importantă pentru multe companii puternice vestice. Însă revenirea a fost de scurtă durată.

Potrivit JPMorgan Chase, cel mai mare exportator de energie al lumii a încheiat probabil anul trecut cu două trimestre consecutive de scădere economică, echivalând cu o recesiune tehnică, o încetinire surprinzătoare care a însemnat de la reducerea cheltuielilor consumatorilor la un declin al producţiei industriale, scrie Bloomberg.

PIB-ul ţării se menţine pe creştere raportat la anul anterior, banca centrală estimând creşterea la 1,7%-2,2% în 2017 şi anticipând că economia va consemna un ritm similar în 2018. Încă nu sunt disponibile date oficiale privind economia rusă dincolo de trimestrul al treilea.

„Creşterea a fost generată de o serie de factori excep­ţionali, iar aceştia nu se mai mani­festă acum“, spune Liza Ermolenko, economist la Barclays Capital din Londra.

Încetinirea, survenită pe fondul unei redresări a preţurilor petrolului, aduce economia într-o po­ziţie şubredă la înce­put de an. Deşi efor­turile guvernului au susţinut in­ves­tiţiile în 2017, unele dintre pro­iecte se vor sfârşi chiar în acest an.

Deşi JPMorgan spune că „perioada de slăbiciune nu va fi de durată“, o încetinire atât de curând după ce Rusia a depăşit recesiunea la mijlocul anului 2015 evidenţiază cât de dificil îi va fi preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi susţină campania cu date economice solide în alegerile din martie.

În pofida rezistenţei de care a dat dovadă Rusia în faţa dublei provocări a petrolului mai ieftin şi sancţiunilor occidentale, banca de dezvoltare Vnesheconombank estimează că declinul PIB-ului acesteia s-a accelerat în termeni lunari ajustaţi sezonier în septembrie, octombrie şi noiembrie.

Putin rămâne optimist, declarând recent că economia „se menţine pe creştere“. Drept dovadă, acesta a indicat scăderea peste aşteptăru a deficitului bugetar şi creşterea rezervelor de aur şi valutare.

Totuşi, PIB-ul ţării s-a contractat cu o rată anuală ajustată sezonier de aproximativ 1,5% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul anterior, după un declin de 0,2% în perioada iulie-septembrie, potrivit JPMorgan.

Ministerul rus al economiei a pus declinul industriei în parte pe seama vremii neobişnuit de calde de la sfârşitul anului şi reducerilor de producţie petrolieră negociate cu OPEC.

Rusia calculează oficial performanţa PIB numai pe bază anuală. Astfel, potrivit datelor oficiale ale biroului de statistică al acesteia, creşterea a atins un vârf de 2,5% în trimestrul al doilea al anului trecut înainte de a decelera în următoarele trei luni. Potrivit analiştilor chestionaţi de Bloomberg, PIB-ul va decelera uşor până în ultimele trei luni ale acestui an.

Cât priveşte sancţiunile ce au fost impuse Rusiei de către Occident, ministrul german de externe Sigmar Gabriel a sugerat că acestea ar putea fi ridicate în schimbul unui acord de încetare a focului în Ucraina din partea Rusiei, potrivit Handelsblatt.

Ridicarea sancţiunilor ce au fost impuse Rusiei de către Occident ar putea avea loc în schimbul unui acord de încetare a focului în Ucraina, susţine ministrul german de externe Sigmar Gabriel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO