Business Internaţional

Rusia pierde războiul petrolului cu Arabia Saudită

Rusia pierde războiul petrolului cu Arabia Saudită

Autor: Bogdan Cojocaru

24.11.2015, 00:02 6136
În plin război al preţurilor, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a depăşit Rusia şi a devenit principalul furnizor de petrol al Chinei. Rusia a fost depăşită şi de Angola, care, ca şi Arabia Saudită, este membru al OPEC.

Rusia mizează pe China pentru reorientarea economiei, dependentă de exportul de petrol şi gaze naturale, dinspre Occident, unde a intrat în conflict cu Uniunea Europeană după ce a invadat şi destabilizat Ucraina, spre Orient.

Rusia pierde cotă de piaţă în China în condiţiile în care Arabia Saudită face incursiuni pe piaţa est-europeană, regiune cândva sub monopolul producătorilor ruşi. Aici, saudiţii sunt primiţi cu entuziasm mai ales de Polonia, ţară interesată în mod deosebit de reducerea influenţei comerciale şi politice a Rusiei şi de deschiderea pieţei ucrainene. Dacă saudiţii reu­şesc să-şi stabilească un cap de pod în Europa de Est, de aici pot ajunge uşor pe pieţele nordice, mai mari, ale Europei.

Supraproducţia de petrol, la care contribuie toţi marii producători, inclusiv SUA şi Rusia, a inundat pieţele internaţionale şi pune presiuni pe pre­ţuri. Cotaţiile s-au prăbuşit cu 40% de când OPEC a adoptat în noiembrie anul trecut strategia de a nu reduce livrările într-un mediu cu preţuri mici pentru a eroda cotele de piaţă ale concurenţilor cu producţie mai scumpă.

O ţintă specială sunt companiile americane care produc petrol de şist.

Venezuela a avertizat că preţul petrolului destinat pieţei americane, una din referinţele internaţionale, ar putea să scadă sub 25 de dolari pe baril dacă nu sunt luate acţiuni pentru stabilizarea pieţelor.

„Arabia Saudită nu a încetat să lupte pentru cotă de piaţă în China şi în general în Asia. La un an după ce OPEC a anunţat că îşi va apăra cota de piaţă prin producţie, se pare că strategia lor funcţionează“, a explicat Gao Jian, analist la firma de consultanţă în energie SCI International.

Arabia Saudită a contribuit cu 15% la importurile de petrol ale Chinei în primele 10 luni ale anului, în timp ce cota de piaţă a Rusiei este de 12%.

Saudiţii au livrat Chinei 3,99 milioane de tone de petrol în octombrie, cu 0,8% mai mult decât în septembrie. Exporturile Rusiei s-au situat la 3,41 milioane de tone, cu 16% sub recordul înregistrat în septembrie. Vânzările Angolei s-au ridicat cu 27%, la 3,64 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO