Business Internaţional

Rusia: Raportul privind folosirea gazului sarin în Siria nu dovedeşte implicarea regimului Assad

Rusia: Raportul privind folosirea gazului sarin în Siria...

Autor: Andrei Ionascu

30.06.2017, 22:16 148

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat, vineri, folosirea gazului sarin în cazul atacului cu arme chimice din luna aprilie din nordul Siriei.

"Raportul prezentat ieri de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice menţionează că nu sunt siguri dacă gazul sarin descoperit acolo a fost aruncat din aer prin intermediul unor bombe. Vă puteţi imagina asta? Ei nu ştiu cum a ajuns gazul sarin acolo, dar tensiunile au escaladat de câteva luni", a spus Lavrov.

Rusia susţine că investigaţia OIAC a fost influenţată de interese politice şi a cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă din partea ONU.

"Raportul se bazează pe informaţii dubioase din partea opoziţiei sirieni şi a fost condus de ordine politice, pentru a da vina pe guvernul Siriei", a mai spus Serghei Lavrov, care a subliniat eşecul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în prelevarea de probe de la locul atacului chimic.

Cel mai multe state occidentale au acuzat regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice în cursul atacului din luna aprilie, lucru negat categoric de oficialii de la Damasc, care au acuzat o înscenare.

Pe data de 4 aprilie, oraşul Khan Sheikhoun din nordul Siriei, a fost vizat de un atac aerian în care au fost folosite arme chimice, iar peste 90 de persoane au fost ucise.

Departamentul de Stat american consideră că raportul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice "reflectă o dovadă dezgustătoare şi extrem de periculoasă privind folosirea armelor chimice de regimul Assad".

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Boris Johnson, a declarat că nu există nicio îndoială că regimul Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu gaz sarin din Siria din aprilie şi a cerut aducerea vinovaţilor în faţa justiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO