Business Internaţional

Rusia şi Arabia Saudită poartă un război al petrolului pentru controlul pieţei europene

Rusia şi Arabia Saudită poartă un război al...

Autor: CătăIina Apostoiu

02.12.2015, 00:04 1348
Lupta pentru poziţia dominantă pe piaţa petrolieră europeană dintre Arabia Saudită şi Rusia, cei mai mari doi exportatori de petrol ai lumii, se intensifică în contextul menţinerii preţurilor petrolului la un nivel scăzut şi al reintrării Iranului în scenă, scrie Wall Street Journal.

În ultimele luni, companii petro­liere ruseşti şi compania saudită Aramco şi-au redus în mod agresiv preţurile exporturilor petroliere către Europa. Arabia Saudită are acum în vizor ţări ca Suedia şi Polonia, unde Rusia deţine de mult timp o poziţie do­minantă şi unde regatul din Orientul Mijlociu nu are o prezenţă importantă.  Competiţia din Europa spulberă orice speranţe că Rusia va pleca urechea la apelul OCDE privitor la o reducere a pro­ducţiei. Unele ţări membre ale OPEC vor ca state din afara organi­za­ţiei, ca Rusia, să ajute la majorarea pre­ţu­rilor petro­lului, care au scăzut cu peste 60% de la maximele din 2014. In­tenţiile saudiţilor pri­vitoare la piaţa eu­ro­­peană au de­venit clare în noiembrie, când regatul a început să livreze petrol celei mai mari companii de rafinare a Suediei, Preem, pentru prima dată în aproximativ 20 de ani. Mişcarea a urmat vânzărilor de petrol saudit către com­paniile poloneze PKN Orlen şi Lotos. Saudiţii intenţionează de ase­me­nea să stocheze ţiţei în Gdansk pentru a putea livra mai uşor clienţilor săi est-europeni, potrivit unui oficial saudit.

Concurenşa venită din partea saudiţilor forţează companiile petroliere ruse să vândă petrolul Ural la preţuri mult sub nivelul normal.

În octombrie, Igor Sechin, CEO al companiei ruse de stat OAO Rosneft, a acuzat Arabia Saudită că-şi vinde în mod activ petrolul la preţuri reduse în Europa şi a anunţat că va lua propriile măsuri.

La acea vreme, un oficial saudit a declarat că regatul nu face decât să încerce să satisfacă cererea venită din partea clienţilor săi.

Atât Rusia, cât şi Arabia Saudită au pompat petrol la niveluri record în acest an pentru a-şi menţine cotele de piaţă înainte ca Iranul să-şi majoreze exporturile în 2016, după ridicarea sancţiunilor impuse ţării de Occident.

Competiţia s-ar putea intensifica şi mai mult în Europa anul viitor, când Iranul, care furniza 4,4% din ţiţeiul Europei înainte ca livările sale să fie suspendate în 2012, intenţionează să revină cu volume mari dacă sancţiunile vor fi anulate.

Reducerile de preţuri din Europa evidenţiază o problemă mai acută pentru producătorii de petrol: pur şi simplu nu există cerere suficientă la nivel mondial pentru ţiţeiul care abundă pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO