Business Internaţional

Rusia şi Turcia au suspendat negocierile pentru gazoductul Turkish Stream

Rusia şi Turcia au suspendat negocierile pentru...

Autor: Anca Dumitrescu

03.12.2015, 13:46 146

"În prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, în special având în vedere că activitatea comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică a fost la rândul ei oprită printr-un decret guvernamental. În condiţiile în care activitatea comisiei a fost suspendată, lucrările la acordul Turkish Stream au fost şi ele întrerupte", a explicat Novak.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat la rândul său că Turcia poate cere în mod direct Rusiei reluarea negocierilor pentru construcţia Turkish Stream, dacă proiectul este o prioritate pentru autorităţile de la Ankara.

"Turcia trebuie mai întâi să contacteze Rusia dacă este interesată de proiect. Turcia nu a venit cu o astfel de propunere", a spus Miller reporterilor.

El a adăugat că Moscova va analiza solicitarea, dacă va veni din partea Ankarei.

O sursă apropiată situaţiei a declarat marţi că discuţiile pentru Turkish Stream au fost blocate după incidentul din 24 noiembrie, în care un avion de luptă turc a doborât un bombardier rus Su-24 în Siria.

În urma atacului, autorităţile ruse au impus restricţii economice Turciei. Măsurile nu au inclus şi proiectele de construcţii convenite înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor, dar lucrările comisiei mixte pentru comerţ şi cooperare, în cadrul căreia au loc negocierile pentru proiectele viitoare, au fost suspendate.

Proiectul de construcţie a conductei Turkish Stream, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi, a fost anunţat în decembrie 2014. Gazoductul urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia în Turcia, şi să continue până la un centru de la graniţa turcă-elenă, de unde gazele să fie transferate către sud-estul Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO