Business Internaţional

Rusia va începe lucrările la o magistrală de gaze către Turcia

Alexey Miller, CEO al Gazprom. AFP/Mediafax Foto

Alexey Miller, CEO al Gazprom. AFP/Mediafax Foto

Autor: Sebastian Tănase

02.02.2015, 00:04 493

Gazprom plănuieşte să construiască o magistrală de gaz care să unească Rusia, pe sub Marea Neagră, de Turcia, după ce în urmă cu două luni, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că abandonează proiectul South Stream. Noul gazoduct ar urma să fie pus în funcţiune până la sfârşitul anului viitor, scrie publicaţia online Novinite.

CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, a declarat, la întâlnirea de marţi din Ankara cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, că noul gazoduct ar urma să fie pus în funcţiune până la sfârşitul anului 2016.

“Am convenit să planificăm munca astfel încât să ne permită să semnăm un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului în prima jumătate a acestui an. Prin urmare, gazoductul va livra primele gaze către Turcia în decembrie 2016”, a spus Miller.

În timpul întâlnirii, cei doi au discutat despre studiul de fezabilitate preliminar şi despre aprobarea traseului pe care îl va urma noua magistrală.

Conform Gazprom, “cele patru linii ale gazoductului vor avea o capacitate combinată de transportare de 63 de miliarde de metri cubi pe an. 660 de kilometri din traseul gazoductului vor urmări vechiul coridor South Stream, iar 250 de kilometri vor fi construiţi pe un traseu nou către partea europeană a Turciei.”

Gazprom va suporta costurile aferente traversării Mării Negre a conductelor de gaz.   Pe teritoriul Turciei lucrările vor fi dezvoltate împreună cu Botaş, compania naţională a infrastructurii de gaze şi petrol.  Cotele de participare la proiect ale celor două companii urmează să fie specificate în întâlnirile viitoare.

Turcia este a doua piaţă de desfacere pentru Gazprom, ca mărime, după Germania şi a importat anul trecut aproximativ 28 de milioane de metri cubi de gaze prin intermediul gazoductelor Blue Stream şi Trans-Balkans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO