Business Internaţional

S-a intors roata: Polonia, singura tara din Est care a scapat de recesiune, cauta zidari si tamplari in Danemarca

S-a intors roata: Polonia, singura tara din Est care a scapat de recesiune, cauta zidari si tamplari in Danemarca

Sectorul constructiilor din Danemarca s-a contractat cu 11,4%, in timp ce in Polonia a crescut cu aproape 4% (FOTO: Reuters)

28.10.2009, 00:00 78

Cea mai severa recesiune inregistrata de Danemarca in ultimajumatate de secol a precipitat declinul pietei rezidentiale si aadus cele mai scazute niveluri ale ratei ocuparii fortei de muncadin sectorul constructiilor din acest deceniu. In Polonia insa,singurul stat membru al UE care a evitat recesiunea de la debutulcrizei pietelor de credit, sectorul este impulsionat deinvestitiile in infrastructura si de activitatile de renovare acladirilor istorice, iar companiile din domeniu se confrunta cu ocriza de muncitori calificati, scrie Bloomberg.

Din 2004, cand opt state foste comuniste au aderat la UniuneaEuropeana, milioane de cetateni din aceste tari s-au indreptatcatre Vest in cautare de locuri de munca mai bine platite.

In 2007, polonezii si romanii conduceau topul grupurilor deimigranti din UE, conform celor mai recente cifre ale Eurostat.

Polonezii constituiau cel mai important grup de imigranti dinDanemarca in acel an, de 5.435 de persoane, in crestere cu 50% fatade anul anterior, desi fluxul catre Vest a incetinit in momentul incare aceasta regiune a fost lovita de recesiune.

Se inverseaza fluxul

"Multi danezi au realizat faptul ca aceasta cooperare poatefunctiona in ambele sensuri", a declarat Laura Hay, consiliermunicipal pentru probleme sociale si de ocupare a fortei de muncadin Aarhus. Hay a contribuit la organizarea unui forum de afaceriin cel de-al doilea mare oras al Danemarcei in cadrul caruia 26 decompanii poloneze si manageri de proiect din orasul Lodz s-auintalnit cu companii daneze din domeniul constructiilor.

"Ne confruntam cu mai multe falimente in randul companiilor deconstructii si cu o crestere a ratei somajului", a declarat Hay."Dispunem in prezent de o multime de muncitori calificati faralocuri de munca pe care-i putem oferi companiilor poloneze."

Organizatorii forumului au declarat ca au avut loc aproximativ120 de intalniri intre companii poloneze si daneze.

Municipalitatea orasului Aarhus si asociatia companiilor deconstructii daneze au creat un program pilot prin care tineritamplari si zidari sunt trimisi sa munceasca pe pozitii de uceniciin cadrul a doua proiecte de renovari din Lodz anul viitor.

Renovari si autostrazi in Polonia

Un segment de nisa pe care muncitorii danezi cu inaltecalificari spera sa-l ocupe este cel al renovarii cladirilor vechi.Lodz, al treilea oras ca marime din Polonia, intentioneaza sacheltuiasca aproximativ 500 de milioane de euro (747 milioane $) inurmatorii sase ani pe proiecte de revitalizare a unei zone vechi delanga centrul orasului.

"Avem nevoie de danezi cu inalte calificari, in special pentrulucrari de renovare si reamenajare", a declarat TeresaBialecka-Krawczyk, director al biroului de ocupare a fortei demunca din Lodz. In acest oras, rata somajului se ridica la 8,6%, adeclarat oficialul, comparativ cu 11% in Polonia. Rata totala asomajului se ridica la 3,7% in Danemarca.

In plus, este nevoie de sute de ingineri pentru a lucra la douaautostrazi din apropierea orasului Lodz.

Polimex Mostostal, Budimex si PBG, cele mai mari trei companiide constructii ale Poloniei, previzioneaza castiguri record inacest an, in conditiile in care tara accelereaza constructia dedrumuri si investeste in stadioane si aeroporturi, pregatindu-sepentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012.

Tara va cheltui aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a sepregati pentru Euro si 56 miliarde de zloti (13,4 miliarde de euro)in acest an si anul viitor pe constructia de drumuri.

Vanzarile din domeniul constructiilor au avansat cu 3,9% inprimele opt luni ale acestui an comparativ cu perioada similara aanului trecut, conform biroului de statistica al tarii.

Sectorul de constructii din Danemarca e lapamant

Danemarca se confrunta cu cel mai scazut nivel al ratei ocupariifortei de munca din domeniul constructiilor din acest deceniu.

Zidarii au fost cei mai afectati, rata ocuparii fortei de muncain randul acestora scazand cu 27% in trimestrul trei comparativ cuanul trecut.

Piata constructiilor rezidentiale din Danemarca a suferit unadintre cele mai dure corectii din Europa, preturile scazand cu orata anuala record de 11,4 procente in trimestrul doi, comparativcu o crestere anuala de 26% in acelasi trimestru al anului2006.

Jesper Henckel, proprietar al Henckel Murer, o companie danezade constructii, a declarat ca muncitorii sai sunt sceptici cuprivire la cat pot castiga in Polonia.

"Exista o diferenta uriasa intre salariile muncitorilor nostrisi cele ale muncitorilor lor", a declarat Henckel. Salariul mediulunar din sectorul polonez de constructii se ridica la echivalentula 1.210 dolari (800 de euro) in prima jumatate a acestui an, intimp ce in Danemarca acesta se situa la 7.066 dolari (4.696 deeuro).

Constructiile de locuinte noi au inregistrat o scadere de 37% inDanemarca in trimestrul doi fata de aceeasi perioada a anuluitrecut, iar PIB-ul tarii este asteptat sa scada cu pana la 4% inacest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO