Business Internaţional

S-a terminat cu ”visul american” din Europa. Bloomberg: Zilele în care mamuţii din tehnologie vindeau fără să plătească taxe au ajuns la final

S-a terminat cu ”visul american” din Europa....

Autor: Ştefan Stan

31.08.2016, 09:56 277

De decenii, afaceri precum Apple, care generau un venit semnificativ în afara Statelor Unite, fugeai cu sedile în Irlanda, Olanda sau Luxemburg, unde contau pe regimuri fiscal permisive pentru a le reduce impozitul, chiar dacă aveau operaţiuni minime pe teritoriul ţării.

Marţi, comsiarul European pentru Competiţie, Margrethe Vestager, a trimis cel mai puternic semnal de până acum că nu va putea accepta aceste strategii, când a amendat Apple cu 13 miliarde de euro.

"Fiecare companie globală care este expusă taxării Uniunii Europene în naţiuni individuale acum trebuei să se uite în urmă să vadă dacă înţelegerile pe care le-au avut pot fi sursa unor atacuri asemănătoare", a spus Thomas Chooke, professor la Georgetown McDonough School of Business. "Aceste este primul semnal dintr-o serie lungă de amenzi care vor avea loc pe parcursul următoarelor luni", a explicat el.

De fiecare data când un iPhone sau iPad era cumpărat în Londra, Paris sau Milano, Apple înregistra profitul într-o subsidiară din Cork, un oraş din Irlanda. Procesul este parte dintr-un aranjament de lungă durată cu guvernul irlandez, care le-a permis să plătească taxe mai mici pe aceste vânzări europene.

Comisia Europeană a decis că Irlanda i-a oferit companiei Apple în mod illegal un tratament fiscal favorabil, permiţându-I să plătească un impozit pe profit de 1% în 2003 şi de numai 0,005% în 2014. Irlanda şi Apple promit că vor face apel la decizia comisiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO