ZF 24

S&P: În 2014 numărul ţărilor retrogradate va fi mai mare decât cel al statelor cu ratinguri îmbunătăţite. Riscurile sunt în special mari pentru Europa

S&P: În 2014 numărul ţărilor retrogradate va fi mai...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.12.2013, 20:19 709

Numărul ţărilor ale căror ratinguri suverane vor fi retrogradate anul viitor va fi mai mare decât cel al statelor ale căror calificative vor fi îmbunătăţite, iar cele mai riscuri sunt în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, a avertizat agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P), una dintre cele mai mari din lume.

S&P are „o uşoară perspectivă negativă“ pentru zona euro, în pofida îmbunătăţirii situaţiei economice din ultima perioadă, a anunţat agenţia. Însă anul viitor vor fi mai puţine acţiuni în privinţa ratingurilor în regiune comparativ cu anul acesta.

Şeful departamentului S&P pentru ratinguri suverane, Moritz Kraemer, a declarat pentru CNBC că în Europa a rămas mult spaţiu pentru reechilibrare.

Criza financiară nu a dispărut, ci se retrage treptat. „Să ne amintim care este de fapt problema. Când euro a fost introdus, ţările de la periferie au cumulat surplusuri de cont curent mari şi în creştere, pe care le-au finanţat cu datorii străine. Acest proces s-a oprit când criza financiară a lovit, iar acum aceste economii sunt împovărate de datorii mari “, a explicat Kraemer. Pentru a se stabiliza, ţările trebuie să construiască surplusuri cu restul lumii, şi nu deficite.

„Dar nu poţi face aceasta peste noapte, deci vorbim de un proces şi nu de o decizie de moment. Credem că a fost parcursă o parte din drum, dar au rămas multe de făcut“, a mai spus directorul S&P. La sfârşitul săptămânii trecute agenţia a tăiat ratingul maxim al Olandei, dar a îmbunătăţit perspectiva Spaniei şi Ciprului, unele dintre economiile cel mai dur lovite de criză.

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating (Moody’s Investors Service, Fitch Ratings şi S&P) care a retrogradat SUA în 2011, când cea mai mare economie a lumii a ajuns în pragul unui default tehnic din cauza neînţelegerilor dintre politicieni. Până atunci Statele Unite au avut rating maxim. Acum agenţia s-a arătat surprinsă de forţa revenirii economiei britanice. Ea este singura care are rating de top pentru economia britanică, deşi cu perspectivă negativă.

Kraemer a vorbit la CNBC după ce autoritatea europeană de control a pieţelor financiare (European Securities and Markets Authority) a publicat un raport în care critică cele trei agenţii de rating principale. Autoritatea le acuză pe acestea că s-au bazat prea mult pe personal insuficient pregătit şi că au informat terţi neautorizaţi în privinţa viitoarelor acţiuni de rating.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO