Business Internaţional

S&P trimite Rusia în ”junk”

S&P trimite Rusia în ”junk”

Autor: Luiza Chiroiu

27.01.2015, 11:40 567

"Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitată, iar perspectivele de creştere economică au scăzut", se arată într-un comunicat al agenţiei S&P.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, se află pe punctul de intra în recesiune economică, după ce preţul petrolului a scăzut la cel mai jos nivel din 2009 până în prezent.

În plus, economia rusă a fost afectată de sancţiunile impuse Moscovei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, din cauza conflictului din Ucraina, măsuri care au limitat accesul companiilor din Rusia la finanţare pe pieţele financiare internaţionale şi au scăzut interesul investitorilor pentru piaţa rusă.

Moneda rusă s-a depreciat cu 46% faţă de dolar anul trecut, în timp ce, în urma anunţului agenţiei de rating, rubla a scăzut cu 6,6%, la 68,7990 unităţi pentru un dolar.

Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a afirmat că această acţiune a S&P arată "un pesimism excesiv".

"Nu există niciun motiv ca să dramatizăm situaţia. Decizia nu ar trebui să aibă un impact serios pe piaţa de capital, întrucât jucătorii de pe piaţă se aşteptau deja la riscurile unei retrogradări a ratingului de credit al Rusiei", a declarat Siluanov.

La jumătatea lunii ianuarie, şi Moody’s a scăzut ratingul Rusiei cu o treaptă, de la Baa2 la Baa3, cu doar un nivel deasupra categoriei "junk", nerecomandate pentru investiţii.

Oficialii ruşi încearcă să limiteze cea mai mai gravă criză monetară pe care o traversează Rusia de la criza datoriilor din 1998 până în prezent. În acest sens, vicepremierul Igor Shuvalov a anunţat că guvernul de la Moscova pregăteşte un plan anticriză în valoare de 1.400 de miliarde de ruble.

S&P estimează că economia rusă va creşte cu aproximativ 0,5% pe an până în 2018, încetinind semnificativ faţă de precedenţii patru ani, când produsul intern brut a avansat cu 2,4% anual. Ministerul Economiei din Rusia a avertizat că economia s-ar putea contracta cu 4.5% în acest an, dacă preţul petrolului rămâne în jurul valorii de 45 de dolari pe baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO