Business Internaţional

Să fie amenda record de 5 miliarde dolari impusă de Bruxelles gigantului american Google un contraatac european în războiul comercial SUA - UE?

Să fie amenda record de 5 miliarde dolari impusă de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2018, 00:03 291

Uniunea Europeană va lovi com­pania Google cu o amendă antitrust record de 4,34 miliarde de euro (5,06 miliarde de dolari) pentru abuz de poziţie dominantă legată de sistemul de operare Android pentru telefoane mobile, o decizie care ar putea eroda controlul companiei asupra celui mai mare motor al său de creştere: smartphone-urile.

Decizia ar putea amplifica şi mai mult tensiunile dintre Bruxelles şi Washington. Giganţii americani tech ca Google şi Facebook au fost supuşi unor supervizări şi critici în creştere în ultima vreme, în special din partea organis­melor de reglementare din Europa, cum ar fi Comisia Europeană, care critică firmele respective cu privire la mai multe aspecte, de la cel fiscal la protecţia datelor.

În Germania, capitala eforturilor de reglementare a acestor giganţi, Jochem Homann, preşedinte al Agen­ţiei Federale a Reţelelor (BNetzA), a indicat clar că giganţi tech ca Google şi Facebook trebuie reglementaţi ase­menea companiilor obişnuite de teleco­municaţii, potrivit Deutsche Welle.

Amenda de 5 miliarde de dolari impusă Google stabileşte un record mondial pentru penalităţile antitrust, potrivit unei persoane familiare cu decizia UE, citată de Bloomberg.

Amenda echivalentă cu suma cu care Olanda contribuie la bugetul UE anual depăşeşte cu mult penalităţile decise de autorităţile americane, chineze sau din orice altă ţară.

Decizia UE va duce nivelul total al amenzilor impuse Google la 6,7 miliarde de euro, aceasta putând fi urmată în curând de alte amenzi legate de o anchetă privitoare la contractele de publicitate online.

Ultima amendă depăşeşte amenda record de 2,4 miliarde de euro impusă anul trecut companiei Google.

Însă compania-mamă a Google Alphabet este un colos care a generat cinci miliarde de dolari la fiecare 16 zile în 2017.

Amenda reprezintă ultima dintr-o serie de decizii prin care UE s-a autoconstituit în vârful eforturilor de reglementare a superputerilor tech americane. Comisarul european pe competiţie Margrethe Vestager a devenit întruchiparea acestei bătălii, argumentând că autorităţile de reglementare trebuie să facă mai mult pentru asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa digitală, scrie Wall Street Journal.

UE a cerut de asemenea recuperarea unor presupuse taxe neplătite de la Apple şi Amazon şi analizează posibile noi reglementări pentru platformele de internet.

Amenda de 5 miliarde de dolari reprezintă aproximativ 40% din profitul net al Google pe 2017, care s-a ridicat la 12,62 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO