Business Internaţional

Să fie pieţele emergente într-o formă mai proastă decât în 2008?

Să fie pieţele emergente într-o formă mai proastă...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2018, 00:05 464

Carmen Reinhart, economist la Har­vard, a stârnit recent rumoare cu privire la pieţele emergente spunând că acestea sunt într-o situaţie mai precară decât erau în timpul crizei financiare din 2008, scrie Bloomberg.

Evaluarea acesteia vine într-o pe­rioa­dă în care investitorii devin mai pre­cauţi faţă de această categorie de acti­ve şi de-a dreptul pesimişti în ceea ce pri­veş­te pieţe ca Argentina, Indonezia şi Turcia.

Însă părerile sunt împărţite dacă tur­bulenţele recente sunt doar un epi­sod trecător sau începutul a ceva mai amplu. De asemenea, situaţia diferă de la economie la economie în regiune.

Situaţia bună a conturilor curente re­prezintă cel mai solid argument de apă­rare pentru pieţele emergente. Deşi gru­pul s-a lăudat cu un excedent semni­ficativ de cont curent în 2008, acum acesta are un mic deficit, în mare parte din cauza unui declin semnificativ al exce­dentului chinez. Situaţia nu este însă uniformă.

Creşterea economiilor pieţelor emer­gente şi în curs de dezvoltare este aştep­tată să-şi continue accelerarea, po­trivit FMI. Iar aceasta le va ajuta în faşa unor obstacole ca dobânzile în creştere.

Datoriile sunt însă o problemă. Gu­ver­nele pieţelor emergente s-au împru­mutat constant în ultimul deceniu pe fondul dobânzilor ultrascăzute. Com­pa­niile s-au împrumutat la rândul lor ma­siv: creditele către debitori non-bancari au atins 3.700 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, în ţările aflate în curs de dezvoltare, de la 1.500 mi­liarde dolari cu un deceniu mai de­vreme, potrivit BIS. Indicele volatilităţii pie­ţelor emer­gente calculat de JPMor­gan se menţine cu mult sub nivelurile din 2008 în pofida turbulenţelor.

Yieldurile obligaţiunilor în dolari emise de pieţele emergente se situează sub media istorică, semn că nivelurile de stres ale investitorilor sunt încă reduse. Din punctul de vedere al rezervelor va­lu­tare, există variaţii importante de la ţară la ţară. În timp ce China are un stoc ma­siv, rezervele Argentinei şi Indone­ziei sunt în scădere după ce băncile cen­tra­le au intervenit în susţinerea mone­de­lor. Pe fondul aprecierii dolarului şi al ce­lui mai ridicat nivel al ran­da­men­telor titlurilor americane de tre­zo­rerie pe 10 ani din 2011, băncile centrale ale pie­ţelor emergente se află sub pre­siune în sen­sul înăspririi politicilor monetare, un eşec în acest sens riscând să-i înde­păr­teze pe investitori.

Argentina şi-a majorat recent dobânda de referinţă la 40%, analiştii aşteptându-se la mişcări similare şi în Indonezia, India şi Filipine.

În ceea ce este probabil cel mai emblematic caz de reacşie a strategilor faţă de raliul dolarului şi creşterea yieldurilor americane, banca centrală argentiniană a recurs la un şoc la nivelul dobânzilor în încercarea de a calma pieţele după ce moneda sa a atins un minim record. Oficialii au majorat costurile de finanţare cu 12,75% în decurs de o săptămână la 40%, cel mai ridicat nivel din lume.

Ca semn de încredere în Argentina, Franklin Templeton, condus de Michael Hasenstab, a venit în ajutorul ţării în această săptămână, împrumutând acesteia peste 2,25 miliarde de dolari într-o discretă infuzie de capital care aduce aminte de susţinrea managerului pentru Irlanda după criza din zona euro, potrivit Financial Times.

Fondurile controlate de Hasenstab au achiziţionat peste trei sferturi din obligaţiunile ìBoteî de 73 miliarde de peso (3 miliarde dolari) vândute de Argentina.

Agenţia de rating Fitch avertizează de asemenea că nivelul datoriilor, care a crescut de patru ori într-un deceniu, de la 5.000 miliarde de dolari la 19.000 miliarde de dolari, face pieţele emergente vulnerabile în faţa înăspririi condiţiilor financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO