Business Internaţional

Salariul minim pe economie alimentează economia subterană în Germania

Salariul minim pe economie alimentează economia...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.02.2015, 00:05 1502
Economia subterană, în care sunt remunerate servicii fără plata taxelor sau contribuţiilor la asigurări sociale către stat, va începe să crească în următorii ani, este concluzia la care a ajuns un studio efectuat de Institutul Tübingen pentru Cercetare Economică Aplicată şi de Universitatea Johannes Kepler din Austria. Cercetătorii au calculat că economia paralelă va fi anul acesta de 339 miliarde de euro, echivalentul a 12,2% din PIB. 2015 va fi astfel primul an din ultimele două decenii în care economia subterană nu se contractă, scrie Deutsche Welle.   

Într-un clasament al ţărilor din OCDE, Germania se situează din punctul de vedere al economiei paralele chiar la mijloc, între Franţa şi Danemarca. Ţările de la periferia zonei euro, Grecia (22,4% din PIB), Italia (20,1% din PIB), Spania (18,2% din PIB) şi Portugalia (17,6% din PIB), s-ar plasa pe primele locuri. La polul opus se află Noua Zeelandă (8% din PIB), Elveţia (6,5% din PIB) şi SUA (5,9% din PIB).

Experţii spun că majorarea numărului de persoane care lucrează „la negru“ în Germania are drept cauze introducerea începând cu anul acesta a unui salariu minim pe economie de 8,5 euro pe oră, primul din istoria ţării reunificate, şi creşterea costurilor cu alocaţia de îngrijire a copiilor.

Autorii studiului estimează că angajatorii vor „păcăli“ statul cu 1,5 miliarde de euro anul acesta pentru a evita plata salariului minim şi că sectorul serviciilor este în special predispus la atragerea muncii „la negru“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO