Business Internaţional

Sancţiunile petroliere ale lui Trump îi îmbogăţesc pe exportatorii ruşi

Sancţiunile petroliere ale lui Trump îi îmbogăţesc...

Autor: Catalina Apostoiu

19.08.2019, 00:04 654

Sancţiunile impuse de preşedintele american Donald Trump împotriva Iranului şi Venezuelei au dus la creşterea cererii unui tip de petrol rusesc, sporind considerabil veniturile exportatorilor ţării, scrie Bloomberg.

Companiile petroliere ruseşti au generat venituri adiţionale de cel puţin 905 milioane de dolari în perioada cuprinsă între noiembrie şi iulie, potrivit calculelor Bloomberg. Acestea se bazează pe diferenţa dintre spread-ul petrolului de tip Ural şi petrolul Brent şi media pe cinci ani din perioada respectivă.

Sancţiunile lui Trump au dus la o creştere a cererii de petrol rusesc în urma reducerilor de producţie  convenite de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi parteneri. Drept rezultat, cererea pentru petrolul de tip Ural al Rusiei a început să crească.

„Există un deficit al tipului de petrol rival, mai greu ca rezultat al sancţiunilor impuse asupra Iranului şi Venezuelei, dar şi al acordului de reducere a producţiei încheiat de OPEC“, arată Konstantsa Rangelova, analist la JBC Energy. „Petrolul de tip Ural se situează la un maxim istoric în prezent.“

Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva Venezuelei la sfârşitul lunii ianuarie şi a eliminat ultimele derogări pentru cumpărătorii de petrol iranian începând cu luna mai.

Măsurile au dus la apariţia unui deficit al tipului de petrol exportat de către cele două ţări, un tip similar cu cel produs în Rusia. Deşi acest petrol este considerat a fi de o calitate inferioară, unele rafinării sunt construite pentru procesarea acestuia, iar trecerea la alte tipuri este costisitoare.

Petrolul de tip Ural s-a tranzacţionat în mod tradiţional la un discount faţă de Brent. În ultimii cinci ani, un baril de ţiţei rusesc a fost în medie cu 1 dolar mai ieftin decât petrolul Brent în Mediterana şi cu 1,63 dolari mai ieftin decât în nord-vestul Europei, potrivit datelor furnizate de S&P Global Platts.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO