Business Internaţional

Sandor Csanyi, cel mai puternic bancher din Ungaria şi şeful OTP Bank: De 20 de ani aşteptăm să beneficiem de consolidarea sistemului bancar. Până în 2019 mai cumpărăm cel puţin cinci bănci în Europa Centrală şi de Est

Sandor Csanyi, cel mai puternic bancher din Ungaria şi...

Autor: Catalina Apostoiu

02.10.2017, 13:53 759

Cea mai mare bancă comercială a Ungariei intenţionează să preia cel puţin cinci bănci în următorii doi ani, în încercarea de a profita de un val de consolidare ce a cuprins industria, a spus Sandor Csanyi, cel mai puternic bancher din Ungaria şi şeful OTP într-un interviu pentru Bloomberg.

“În următorii doi ani, vom cumpăra cel puţin cinci bănci”, a declarat Csanyi fără a preciza numele potenţialelor ţinte.

OTP Bank se aşteaptă să vadă procentul de venituri generate de peste graniţe crescând la 70% după încheierea tranzacţiilor respective, de la aproximativ 45% în prezent, a declarat preşedintele şi CEO-ul băncii, Sandor Csanyi, într-un interviu recent.

În timp ce unele bănci europene se luptă să întrunească cerinţele de capital, OTP a declarat că se pregăteşte de două decenii pentru condiţiile potrivite pentru a profita de oportunităţile M&A. Grupul ungar, una dintre cel mai bine capitalizate bănci europene, se foloseşte de un capital de rezervă de 1 miliard de dolari pentru a-şi extinde prezenţa în Europa centrală şi de est, luând în vizor ţinte din Bulgaria până în Belarus. OTP a achiziţionat deja trei bănci în ultimul an.

În România a cumpărat în vara acestui an Banca Româneacă de la grupul elen National Bank of Greece. Banca Românească va fi integrată cel mai devreme în ultimul trimestru al acestui an, scrie Bloomberg. Cota de piaţă a OTP Bank în România ajunge în urma tranzacţiei la aproximativ 4%, banca maghiară cu capital românesc urcând în top 10 al băncilor după active.

Sub mandatul de 25 de ani al lui Csanyi, OTP şi-a menţinut poziţia de lider chiar şi după ce şi-a pierdut rolul monopolist odată cu căderea comunismului. Csanyi, în vârstă de 64 de ani, pune capacitatea băncii de a supravieţui unor şocuri majore pe seama abordării “foarte conservatoare” a acesteia.

În urma achiziţiilor, acţiunile băncii au atins un maxim pe 10 ani cu o lună în urmă. OTP Bank este cea mai mare bancă ungară, cu o capitalizare de piaţă de 10,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO