Business Internaţional

Săptămâna de foc a Europei a început în forţă: austeritate în Italia, întâlnire între Merkel şi Sarkozy la Paris

Astăzi în Europa: austeritate în Italia, întâlnire între Merkel şi Sarkozy la Paris

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

05.12.2011, 11:31 1526

Săptămâna crucială pentru Europa începe în forţă, cu o întâlnire între cei mai puternici lideri politici ai continentului, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, şi cu un test de foc pentru noul premier al Italiei: el trebuie să îi convingă pe parlamentari să adopte noi măsuri usturătoare de austeritate.

Spunându-le italienilor că ţara lor şi moneda euro sunt în cumpănă, primul-ministru Mario Monti a anunţat un plan radical şi ambiţios de reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 30 de miliarde de euro care include măsuri nepopulare precum majorarea vârstei de pensionare, scrie The New York Times.

Măsurile au rolul de a reduce cheltuielile guvernului, de a combate evaziunea fiscală şi de a stimula creşterea economică astfel încât ţara să elimine deficitul bugetar până în 2013. Vârsta de pensionare pentru femei va urca la 66 de ani din 2018, comparativ cu 60 de ani în prezent, tranzacţiile cash în valoare de peste 1.000 de euro vor fi interzise pentru a se evita evaziunea fiscală şi va fi introdusă o taxă de 1,5% pe miliardele de euro pe care italienii bogaţi le-au repatriat din paradisurile fiscale.

Măsurile au fost adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce înseamnă că vor intra în vigoare înainte de a fi prezentate Parlamentului pentru aprobare.

"Dacă vreţi le puteţi numi măsurile Salvaţi Italia", a spus Monti, care va prezenta astăzi reformele în cele două camere ale Parlamentului.

"Per ansamblu, având în vedere că guvernul Monti a fost numit de doar 18 zile, acest pachet de măsuri este un prim pas în direcţia cea bună", spune Vladimir Pillonca, economist în cadrul Societe Generale.

Pe de altă parte, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se vor întâlni astăzi pentru a creiona propunerile comune menite să pună capăt crizei datoriilor suverane, scrie BBC News.

Măsurile vor fi propuse de cei doi la summit-ul european ce va începe vineri şi care este considerat cel mai important pentru zona euro şi moneda unică europeană. Întâlnirea va începe la Paris la ora 13:30 (14:30 ora României).

Germania favorizează un control strict centralizat în Uniunea Europeană, în timp ce Franţa încearcă să păstreze într-o pondere mai mare suveranitatea naţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO