Business Internaţional

Şapte bănci au eşuat testul de stres al Uniunii Europene. ATEbank, prezentă şi pe piaţa românească, nu a reuşit să treacă testul. Instituţiile vor avea nevoie de recapitalizări

Şapte bănci au eşuat testul de stres al Uniunii Europene. ATEbank, prezentă şi pe piaţa românească a eşuat testul
23.07.2010, 19:58 177

Şapte bănci europene nu au fost considerate îndeajuns deputernice pentru a face faţă unei alte recesiuni acestea avândnevoie de încă 3,5 miliarde euro, arată testul de stres albăncilor, elaborat de Comitetul European de SupraveghereBancară.

Cinci dintre băncile regionale ale Spaniei se numără printreinstituţiile care au eşuat la acest test, fiind necesară orecapitalizare a acestora pentru grăbirea restructurării sectoruluifinanciar, conform Reuters.

Testul a arătat că şi bănci din Germania şi Grecia au nevoie derestructurare, Hypo Real Estate, deţinută de statul german şiATEbank, deţinută de Grecia, nereuşind să treacă testul destres.

ATEbank este o bancă care are filiale şi în România, pe planlocal fiind un jucător de talie mică. Testul a arătat că bancagrecească va avea nevoie de un capital suplimentar de 242,6 milioneeuro, pentru a se putea conforma scenariului celui mai grav. "Bancava acţiona pentru o creştere a capitalului pentru a acoperinecesarul adecvat de capital", au declarat purtătorii de cuvânt aibăncii. Guvernul elen a anunţat că este dispus să ia parte lamajorarea de capital: "Ministerul de Finanţe, în calitate deacţionar majoritar al băncii, doreşte să întărească adecvareacapitalului, participând la o majorare de capital după ce va primiaprobarea Comisiei Europene", se arată într-un comunicat alguvernului elen, citat de Reuters. O sursă din cadrul băncii adeclarat anterior anunţului rezultatelor testului de stres că bancaurmăreşte să îşi mărească capitalul social cu 250 milioaneeuro.

Filiala locală a obtinut in primul trimestru un profit net de0,2 mil. euro, dupa ce in perioada similara a anului trecut seconfruntase cu o pierdere de 1,2 mil. euro. Profitul, calculatconform standardelor internationale de raportare financiara, a fostalimentat de dublarea castigurilor din operatiuni, care a urcat la6,3 mil. euro, potrivit informatiilor publicate de ATE Bank laAtena. Diferenta dintre profitul operational si cel net este datain mare parte de cheltuielile cu provizioanele, insa grupul elen nua publicat aceste detalii. Activele ATE Bank in Romania au urcat cu17 mil. euro in primul trimestru, pana la 353 mil. euro.

Testul realizat de BCE a fost realizat pe 91 de bănci, prin elanalizându-se în ce măsură pot băncile să facă faţă unei posibilerecesiuni şi pierderilor înregistrate de obligaţiunile emise deţările membre ale zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO