Business Internaţional

Şapte semne că nu ai stofă de întreprinzător

Şapte semne că nu ai stofă de întreprinzător

Când începi o afacere, poţi să renunţi la ideea de timp liber, pentru că nu vei avea timp nici măcar pentru lucrurile esenţiale

Autor: Andrei Cîrchelan

21.04.2012, 18:51 3836

După ani de studiu academic şi personal, bani investiţi în educaţie şi training, următorul pas pare angajarea pe un post bun sau pornirea propriei afaceri. Dar dacă intenţionezi să porneşti propria afacere, studiază întâi lista compilată de cei de la inc.com, pentru a vedea dacă are rost să porneşti o afacere pe cont propriu.

Dacă vreuna din afirmaţiile de mai jos te descrie, poate că ar fi mai bine să renunţi la ideea de antreprenoriat:

 

1. Ziua ta de lucru trebuie să includă o parte de "timp liber". Atunci când profitul şi veniturile sunt un vis în­depărtat, ultimul lucru de care ai timp e contul de Facebook, forumurile sau Twitter.

Când începi o afacere, poţi să renunţi la ideea de timp liber, pentru că nu vei avea timp nici măcar pentru lucrurile esenţiale.

Aşa că începe acum. Spune-le adio prietenilor de pe Facebook (cel puţin celor care nu au şanse să-ţi devină clienţi într-o bună zi)

şi concentrează-te pe propriile gânduri, nu pe acelea ale bloggerilor tăi preferaţi. Începe să-ţi petreci tot "timpul liber" gândindu-te la cum vei face bani. Dacă sacrificiul e prea mare, stai acasă.

 

2. Îţi petreci timp cu personalizarea biroului. Mereu ţi-ai dorit un birou mai mare. Eşti mândru de biroul pe care îl ai acum. Meritai acest birou mai mare. Tot ce trebuie acum este ca biroul ăsta să îţi reflecte personalitatea şi brandul personal.

Dacă, de exemplu, vrei să deschizi un restaurant, clienţii nu îţi vor vedea niciodată biroul. În cazul acesta, singura trăsătură a biroului tău trebuie să fie "ieftin". Banii de pornire nu trebuie cheltuiţi pe ceva ce nu are legătură cu clientul. În plus, vei fi prea ocupat să vânezi clienţi pentru a-ţi face griji dacă biroul este sincronizat cu brandul tău personal.

 

3. Nu-ţi duci singur gunoiul, chiar şi când e în drumul tău. "Cineva" se ocupă de gospodărie, zici? Cineva mută mobile, repară imprimanta şi îţi rezolvă problemele cu reţeaua? Treaba ta e să te concentrezi pe lucruri mai importante?

Posibil, dar uită această idee. Antreprenorii, mai ales la începutul afacerii, nu fac două sau trei lucruri în acelaşi timp. Ei sunt pe cont propriu şi trebuie să facă totul singuri. Mai mult, eficienţa este tot ce contează într-un start-up: nu trebuie să existe absolut nicio risipă de mişcare, timp şi bani. Dacă a face orice trebuie făcut - indiferent dificultate sau demnitate - nu este ceva natural pentru tine, rămâi într-o echipă şi nu porni afaceri pe cont propriu.

 

4. Ai impresia că ai fi mult mai pro­ductiv dacă ai avea noul iPad? Gân­-deş­te-te la ultimul laptop, smartphone, ultima tabletă sau ultimul soft cum­părat. Te-au făcut într-adevăr mai eficient? Poţi exprima îmbunătăţirea asta în cifre? Sau a fost doar un moft?

Nu s-a auzit niciodată de un antreprenor care să zică "Doamne, nu reuşeam deloc să facem profit până nu am cum­părat noul iPad. După ce l-am luat, veniturile au explodat!".

La început de afacere, consideră-te norocos dacă ai chiar şi lucrurile esenţiale. Chiar dacă dispui de fonduri, banii cheltuiţi pe lucruri "trendy" sunt bani irosiţi.

 

5. Eşti încă supărat că la ultima şedinţa de buget departamentul tău a primit mai puţini bani. În cazul în care nu ai un unchi bogat care să te placă, noua ta afacere nu va avea un "buget" propriu-zis. Banii pe care îi cheltui nu vor veni din vreo trezorerie corporatistă, ci din propriile buzunare.

Dacă nu îţi place să te lupţi cu resurse limitate sau să îţi vezi minuţioasele planuri nă­ruite de probleme cu bugetul, nu-ţi va plă­cea nici să ai propria afacere.

 

6. Discuţi echilibrul dintre muncă şi viaţă personală cu pasiune şi inteligenţă. Conceptul de echilibru între viaţă personală şi muncă e o ficţiune (nu există o delimitare între viaţa personală şi muncă), dar să zicem că există şi în realitate.

Te gândeşti des la conflictul dintre muncă şi viaţă personală şi ai impresia că munca domină? Stai să vezi când îţi începi propria afacere. "Munca" va devora "viaţa".

 

7. Ai spus, măcar o dată în viaţa ta, "am făcut ce-aveam de făcut". Când ai propria afacere, munca nu se termină niciodată. (Acelaşi lucru e valabil şi atunci când lucrezi pentru altcineva, pentru că singura măsură reală a valorii este contribuţia tangibilă pe care o aduci zilnic.)

Experienţa ta vastă şi anii tăi de muncă nu interesează pe nimeni decât în mă­sura în care aduc beneficii. Ce ai tu de făcut este să te asiguri că ai clienţi plătitori. Ca proprietar de afacere, azi îţi câştigi dreptul de a fi în afaceri şi mâine. Acesta e singurul lucru "de făcut".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO