Business Internaţional

Şase persoane au fost reţinute în Spania, Marea Britanie şi Germania, pentru legături cu islamişti

Şase persoane au fost reţinute în Spania, Marea...

Autor: Andrei Ionascu

28.06.2017, 12:37 52

Acţiunea a fost organizată de poliţia spaniolă, în coordonare cu autorităţile din Germania şi Marea Britanie. Patru bărbaţi au fost reţinuţi la Palma de Mallorca, unul pe teritoriu britanic şi unul pe teritoriu german.

Potrivit ministerului spaniol de Interne, forţele de poliţie din mai multe ţări au cooperat prin intermediul agenţiilor Uniunii Europene, create pentru a contribui la schimbul de informaţii privind combaterea criminalităţii în statele membre - Europol, Eurojust şi Sirene.

Cele şase persoane reţinute ar fi realizat şi difuzat videoclipuri cu conţinut violent şi ar fi organizat întâlniri secrete săptămânale pentru a recruta tineri care să călătorească în zone de conflict, pentru a lupta.

Investigaţia poliţiei a început în 2015, după descoperirea unei pagini web cu o serie de videoclipuri care înfăţişau îndoctrinarea, capturarea şi drumul către Siria a unui tânăr musulman rezident în Spania.

Producătorul videoclipurilor, un imam salafist ultra-conservator, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în Marea Britanie ca parte a operaţiunii. Bărbatul a călătorit pe insula Mallorca, unde s-a întâlnit cu celelalte patru persoane reţinute, cerându-le să îndoctrineze alţi oameni.

În luna iunie a anului 2015, Spania a ridicat alerta de securitate la nivelul patru, al doilea cel mai înalt. De atunci, poliţia spaniolă a arestat 178 de persoane acuzate de legături cu militanţi islamişti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO