Business Internaţional

Scădere bruscă pentru zlotul polonez, după anunţarea câştigătorului alegerilor prezidenţiale

Scădere bruscă pentru zlotul polonez, după anunţarea...

Autor: Anca Dumitrescu

25.05.2015, 11:35 923

Moneda poloneză este în declin cu 0,5%, la 4,1294 zloţi pentru un euro, pe piaţa din Varşovia. Zlotul s-a depreciat cu 2% de când Duda a câştigat primul tur de scrutin, pe 10 mai, înregistrând cea mai slabă performanţă în rândul a 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.

Indicele WIG20 al bursei din Varşovia este în coborâre cu 1,15%.

Duda s-a angajat că fie un preşedinte "activ", având planuri să crească nivelul veniturilor neimpozabile, să taxeze suplimentar băncile şi retailerii şi să introducă noi facilităţi fiscale pentru familii.

Planurile de cheltuieli ale preşedintelui ales ar putea costa bugetul statului peste 400 de miliarde de zloţi (106 miliarde dolari) în următorii cinci ani, potrivit ministrulu ide Finanţe Mateusz Szczurek.

"Rezultatul alegerilor sporeşte incertitudinile politice şi economice înainte de alegerile parlamentare, mult mai importante, din toamnă", au afirmat luni Michal Dybula şi Marcin Kujawski, analişti la Bank BGZ BNP Paribas în Varşovia.

Ei au arătat că erodarea încrederii şi o nouă taxă în sectorul bancar ar putea avea un efect foarte negativ asupra economiei.

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său conservator Andrzej Duda. Komorowski era văzut iniţial ca favorit pentru un al doilea mandat, iar înfrângerea sa arată dorinţa alegătorilor de a vedea feţe noi şi sentimentul că nou-găsita prosperitate a Poloniei nu este distribuită în mod egal.

Preşedintele în exerciţiu, un aliat al premierului Ewa Kopacz, a anunţat că îşi recunoaşte înfrângerea după un exit-poll care arată că a câştigat 47 de procente faţă de 53 la sută cât a obţinut Duda. Rezultatele oficiale nu au fost încă anunţate.

Victoria lui Duda, în vârstă de 43 de ani, marchează prima victorie electorală majoră în decurs de aproape un deceniu pentru partidul său, Lege şi Justiţie. Acesta este apropiat de Biserica Catolică, conservator din punct de vedere social şi pieţele îl văd ca fiind mai puţin prietenos pentru afaceri decât Platforma Civică aflată la guvernare.

În Polonia, premierul conduce Guvernul dar preşedintele este şeful forţelor armate, are un cuvânt de spus în politica externă şi în adoptarea legislaţiei şi controlează cine conduce banca centrală.

Duda a fost consilier juridic al fostului preşedinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justiţie, membru al Parlamentului polonez, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

El urmează să detalizeze în mod explicit cum îşi va folosi noile puteri, dar ar putea promova o abordare mult mai sceptică faţă de Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO