Business Internaţional

Un nou scandal la Casa Albă: Ginerele şi principalul consilier al preşedintelui american Donald Trump nu a trecut în declaraţia de avere că deţine un startup şi că are împrumuturi de un miliard de dolari

Un nou scandal la Casa Albă: Ginerele şi principalul...

Autor: Ştefan Stan

02.05.2017, 16:04 1419

Jared Kushner, ginerele preşedintelui american Donald Trump, şi unul dintre consilierii seniori ai acestuia, nu a scris în declaraţia sa de avere că deţine o parte dintr-un start-up de real-estate şi că are mai multe împrumuturi de la mai multe bănci pentru proprietăţi la care este co-deţinător, scrie WSJ.

Participaţia lui Kushner la Cadre, un startup de tehnologie care îi conectează pe investitori cu proiecte mari din real-estate, nseamnă că un oficial senior de la Casa Albă este în prezent un partener de business la Goldman Sachs, cu miliardari precum George Soros sau Peter Thiel.

Acţiunile de la Cadre reprezintă o mică parte din legăturile cu instituţii financiare majore pe care Kushner nu le-a identificat. Altele includ împrumuturi de cel puţin un miliard de dolari, de la peste 20 de creditori, acordate către proprietăţi şi companii deţinute în parte de Kushner. De asemenea, el a furnizat garanţii personale de peste 300 de milioane de dolari, potrivit analiştilor.

Jamie Gorelick, un avocat care-l reprezintă pe  Kushner, a spus că participaţia sa în Cadre este printr-o companie pe care acesta o deţine, BFPS Ventures. Deţinerea companiei BFPS este raportată în declaraţia de avere, deşi nu este menţionat Cadre. Gorelick spune că Cadre este descrisă într-o variantă revizuită a declaraţiei fiscale, care va fi făcută publică după ce a fost certificată de oficialii etici.

Avocatul susţine că este ”foarte normal” pentru o declaraţie de avere să fie revizuită, şi că formularul a fost pregătit de avocaţii lui Kushner pentru acesta.

Nu este prima dată când Kushner îşi ţine afacerile departe de ochii lumii. Într-un articol din 23 aprilie, New York Times scria că firma de real estate a familiei Kushner a cheltuit în 2012 190 de milioane de dolari pe mai multe blocuri de apartamente din Manhattan, însă pentru aproximativ 50 de milioane de dolari cash a trebuit să se asocieze cu un partener de peste hotare.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă grafic: NYT. 

Deşi rapoartele publice şi companiile paravan mascau identitatea investitorului, se pare că banii ar fi venit de la un membru al familiei israeliene Steinmetz, care a câştigat o avere din comerţul cu diamante.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kushner Companies, şi a unor reprezentanţi ai familiei Steinmetz, se pare că Raz Steinmetz, în vârstă de 53 de ani, ar fi fost în spatele tranzacţiei. Unchiul său, şi cel mai cunoscut membru al familiei, este miliardarul Beny Steinmetz, care este anchetat în patru ţări, inclusiv în România.  În România, pe 15 martie 2016, Curtea de Apel Braşov a admis propunerea de arestare preventivă în lipsă pe numele a trei oameni de afaceri israelieni, în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Printre inclulpaţi se numără şi "Benny“ Steinmetz.

Parteneriatul dintre Steinmetz şi Kushner nu face decât să sublinieze misterele din spatele familiei multi-miliardarului, şi potenţialul conflict de interese al celui de-al doilea cel mai puternic om de la Casa Albă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO