Business Internaţional

Scandal în Marea Britanie: Barclays ar fi fentat Fiscul cu 590 mil. euro

Scandal în Marea Britanie: Barclays ar fi fentat Fiscul cu 590 mil. euro

Autor: Iulian Anghel

28.02.2012, 15:19 507

Barclays a intrat în colimatorul fiscului britanic. Potrivit publicaţiei The Guardian, banca este acuzată că a evitat să plătească impozite de 500 mil. lire (590 mil euro) profitând într-o manieră abuzivă de anumite facilităţi legale.

Ministerul Finanţelor a anunţat că a adoptat luni un ordin pentru a evita ca astfel de lucruri să se mai producă. Ministerul nu a numit banca "vinovată", dar presa susţine că este vorba despre Barclays care va trebuie acum să plătească sumele cu care a fentat fiscul.

Ministerul susţine că banca (nemumită) a semnat un cod de conduită care ar fi trebui să-i interzică să recurgă la practicile de care este acuzată - însă nu este clar de ce anume este acuzată entitatea bancară.

Barclays a anunţat la începutul lunii un beneficiu net în 2011 de 3 mld. lire, iar directorul ei Bob Diamond ar putea încasa în jur de 11 mil. lire bonusuri pentru rezultatele de anul trecut.

Sistemul bancar este foarte criticat în Marea Britanie pentru contribuţia lui la criză, dar mai ales pentru faptul că acordă bonusuri uriaşe bancherilor, în timp ce băncile aşteaptă sprijinul statului pentru a nu intra în derivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO