Business Internaţional

Scandal în Ungaria: guvernatorul băncii naţionale i-a dat bani publici vărului său

Scandal în Ungaria: guvernatorul băncii naţionale i-a...

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2016, 00:04 954
După ce eforturile guvernului maghiar de a face secrete afacerile cu bani publici ale fundaţiilor băncii centrale au fost spulberate de Curtea Supremă, au ieşit la suprafaţă tranzacţii cel puţin dubioase făcute de acestea cu apropiaţi ai partidului de guvernământ. 

Documente obţinute legal şi publi­cate de opoziţie arată că în cazul unei fundaţii chiar guvernatorul György Matolcsy, pe care premierul Viktor Orban l-a descris ca fiind mână sa dreaptă, a decis către cine se duc in­vestiţiile. Cea mai mare parte a banilor a ajuns la banca vărului său, potrivit index.hu, preluat de Portfolio.hu. Dezvăluirile sunt interesante privite prin prisma cuvintelor băncii lui Matolcsy. Când banca centrală a fost întrebată dacă acesta va demisiona din cauza scandalului, instituţia a răspuns că cele şase fundaţiil ale sale sunt entităţi independente ale căror decizii nu au legătură cu banca centrală.

Documente publicate de Partidul Socialist sugerează că Matolcsy a luat personal decizii de investiţii în 44 de cazuri de „investiţii“ făcute de Pallasz Athene Domus Animae. Circa un miliard de forinţi (3,2 milioane de euro) au ajuns la Növekedési Hitelbank (Banca de Creditare a Creşterii), unde are interese vărul guvernatorului, Tamás Szemerey, şi la predecesoarea ei, evoBank.

Bani au primit şi Gránit Bank, deţinută de baronul imobiliarelor Sándor Demján şi OTP Bank. Se pare că fundaţiile puteau cheltui bani pe o gamă vastă de active, inclusiv pe bonduri italiene.

Fundaţiile au alocat sume mari de bani în special pentru activităţi la care Szemerey are indirect interese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO