Business Internaţional

Scandalul pierderilor monstruoase suferite de HP atinge două dintre cele mai mari bănci din lume, UBS şi Goldman Sachs

Scandalul pierderilor monstruoase suferite de HP atinge două dintre cele mai mari bănci din lume, UBS şi Goldman Sachs

Foto: AFP/Mediafax Foto

23.11.2012, 00:04 1729

După ce Meg Whitman, directorul general al Hewlett-Packard (HP), cândva unul dintre cei mai mari producători de computere din lume, a pus pe seama firmei de audit Deloitte o parte din vina pierderilor colosale înregistrate de grup după achiziţia companiei britanice Au­tonomy, a venit rândul băncilor UBS şi Goldman Sachs să intre în focul criticilor.

Whitman a declarat la începutul săptămânii că HP s-a ghidat pe rapoartele financiare auditate de Deloitte pentru a cumpăra, anul trecut, cel mai mare producător britanic de software, Autonomy, cu 11,1 miliarde de dolari, potrivit Bloom­berg. Şeful HP a acuzat, de asemenea, fosta conducere a Autonomy că a "umflat" valoarea financiară a companiei înaintea achiziţiei, producând astfel grupului ame­rican pierderi de 8,8 miliarde de dolari. Whitman a cerut autorităţilor din SUA şi Marea Britanie să investigheze problema, descoperită după o anchetă amănunţită la care a participat firma de audit Price­waterhouseCooper. Cel mai recent audit al Deloitte a avut în vedere rezultatele finan­ciare ale Autonomy din 2010.

Dar la cercetări care relevă neregulile de contabilitate ale companiei britanice au avut acces, înainte de achiziţie, şi UBS şi Goldman Sachs, unele dintre cele mai mari bănci la nivel mondial, scrie The Guardian.

Paul Morland, un analist cu renume din centrul financiar londonez, a tras încă din 2009 semnale de alarmă în privinţa performanţelor financiare exagerate pe care Autonomy susţinea că le are, iar cele două bănci au avut la dispoziţie cercetările lui.

Reprezentanţii ambelor bănci au cerut întrevederi cu Morland. Goldman Sachs căuta atunci consiliere înainte de a câştiga rolul de broker pentru Autonomy. Acelaşi rol l-au avut UBS şi Citigroup.

"Probabil că băncile au ajuns la concluzia că cercetările mele nu au fost suficient de negative pentru a nu primi mandatul. Este de înţeles de ce au ajuns la această concluzie, când Mike Lynch, cofondatorul Autonomy, le spune ceva, iar eu le spun altceva", a spus Morland.

Nimeni n-a văzut nimic greşit

Niciuna dintre cele 15 firme financiare, juridice şi de contabilitate implicate, de ambele părţi, în tranzacţia de achiziţie nu a dat semne de îngrijorare în privinţa contabilităţii companiei britanice. Prin­cipalul consilier al producătorului de software a fost firma americană Qatalyst Partners. UBS şi Goldman Sachs au fost alese consilieri, dar de un rang inferior, cu câteva zile înainte ca HP să-şi facă oferta. Recomandările date de Bank of America Merrill Lynch şi Goldman Sachs au fost pozitive, cele ale UBS au trecut de la neutru la pozitiv, iar Capital, care a consiliat HP, Credit Suisse şi RBC Capital Markets şi-au sfătuit clienţii să cumpere acţiuni Auto­nomy.

Conducerea Autonomy şi-a apărat cu agresivitate rapoartele financiare. Mai mulţi analişti au povestit cum li s-a interzis participarea la şedinţele de prezentare a rezultatelor, iar angajaţilor companiei li s-a cerut să nu discute cu ei. Deloitte a câştigat 4,4 milioane de lire sterline (5,4 milioane euro) în comisioane care nu au legătură cu activitatea de audit de la compania britanică în ultimii patru ani în care i-a supravegheat contabilitatea. Pentru audit, firma a primit 5,4 milioane de lire sterline.

Fiind una dintre principalele firme de audit financiar din lume, Deloitte nu este ferită de scandaluri. În cel mai recent, compania a fost acuzată de Departamentul de Servicii Financiare al New York-ului că a ajutat Standard Chartered să ascundă tranzacţii financiare prin care banca britanică a spălat miliarde de dolari pentru terorişti, notează The Telegraph. Câteva zile mai târziu, unul dintre partenerii firmei s-a sinucis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO