Business Internaţional

Schimbare istorică: China a detronat SUA devenind cel mai mare partener comercial al Germaniei

Schimbare istorică: China a detronat SUA devenind cel...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2017, 00:00 13536

Germania a înregistrat o absorbţie în creştere constantă a bunurilor exportate pe piaţa chineză, dublată de un declin al exporturilor către SUA, potrivit datelor camerei germane de comerţ, citate de Deutsche Welle. China a devenit astfel anul trecut cel mai important partener comercial al Germaniei, relevă datele publicate recent de Camerele Germane de Comerţ şi Industrie (DIHK). Potrivit datelor DIHK, SUA au coborat de pe prima poziţie, deţinută în 2015, pe poziţia a treia. Franţa şi-a menţinut poziţia de al doilea partener comercial important al Germaniei. Deşi piaţa americană reprezintă în continuare cea mai mare piaţă de export a Germaniei, bunurile germane exportate în SUA au consemnat o scădere de peste 5% în 2016. Potrivit DIHK, o creştere uşor sub aşteptări a economiei americane, dublată de o piaţă orientată mai mult către interior au reprezentat principalele motive pentru încetinirea comerţului. SUA au luat faţa Franţei devenind cea mai importantă piaţă comercială pentru Germania în 2015. Înainte, Franţa deţinuse prima poziţie timp de aproximativ 60 de ani.

"Cu economia pe o traiectorie ascendentă, SUA ar putea reveni pe poziţia a doua în anul următor în cazul în care politicile legate de tarife ale noului preşedinte nu afectează perspectivele de creştere ale ţării", afirmă Volker Treier, director DIHK.

Potrivit camerei germane, avansul Chinei s-a datorat în principal unei absorbţii semnificative a exporturilor germane de către această piaţă în ultima parte a anului trecut. Între timp, creşterea economică a Chinei a fost impulsionată de iniţiative susţinute de guvern, cum ar fi investiţiile în infrastructură, cat şi politica relaxată de creditare.

Totuţi, avertizează DIHK, există în continuare obstacole de trecut înainte ca cele două ţări să se bucure de o relaţie economică prosperă.

Anul trecut, firmele chineze au anunţat sau finalizat achiziţii de companii germane de o valoare record de 11,3 miliarde de euro, potrivit Bloomberg. Şi totuşi, investitorii germani au protestat că nu beneficiază de avantaje similare în relaţie cu China.

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel, pe atunci ministru al economiei, a făcut apel pentru constituirea unor relaţii comerciale mai solide între Europa şi Asia pe fondul ameninţărilor SUA de impunere a unor tarife în creştere pe importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO