Business Internaţional

Schimbări importante pentru românii care călătoresc în afara ţării: Guvernul extinde valabilitatea paşapoartelor simple electronice, pentru a evita aglomeraţia la ghişee

Schimbări importante pentru românii care călătoresc...

Autor: Gabriel Pecheanu

22.02.2018, 14:57 4089

Guvernul va aproba, joi, un proiect de lege care prevede prelungirea valabilităţii paşapoartelor simple electronice de la cinci la zece ani pentru persoanele care au vârsta de peste 25 de ani, motivul invocat de premierul Viorica Dăncilă fiind eliminarea cozilor la serviciile eliberări paşapoarte.

”Pe ordinea de zi avem un punct referitor la extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor şi condiţiile de emitere ale acestora. Pentru că dorim să eliminăm cozile de la paşapoarte, vom extinde termenele de valabilitate ale paşapoartelor prin mai multe modificări şi completări aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Valabilitatea paşapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, faţă de cinci ani în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani, respectiv de la trei la cinci ani pentru persoanele cuprinse între 12 şi 25 de ani”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, Executivul modifică şi cadrul normativ care reglementează eliberarea paşaportului simplu temporar, care va putea fi emis în anumite situaţii de urgenţă, printre care probleme de sănătate, familiale sau profesionale, în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic.

”Pentru situaţiile în care se solicită eliberarea unui paşaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine este eliminată obligaţia ca documentele doveditoare să fie avizate de o unitate administrativă română. Persoanele care, din orice motive, nu doresc eliberarea unui paşaport simplu electronic, pot solicita un paşaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite paşaportul simplu electronic”, a adăugat premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO