Business Internaţional

Scrisoarea anuală a celui mai mare investitor din lume, un imn adus economiei americane

Faptul că Warren Buffett a ţinut să laude "imigranţii talentaţi şi ambiţioşi" este de asemenea demn de remarcat în pers­pectiva campaniei administraţiei Trump împotriva imigranţilor.

Faptul că Warren Buffett a ţinut să laude "imigranţii talentaţi şi ambiţioşi" este de asemenea demn de remarcat în pers­pectiva campaniei administraţiei Trump împotriva imigranţilor.

Autor: Catalina Apostoiu

27.02.2017, 00:05 1072
Miliardarul american Warren Buffett, supranumit Oracolul din Oma­ha, a lăudat calităţile "miracu­loase" ale economiei SUA cu ocazia evi­denţierii unui nou an spectaculos pentru compania sa Berkshire Hathaway, scrie New York Times.

Buffett, care a "bătut" piaţa acţiu-nilor în ultimii 50 de ani, performanţă fără egal, este cunoscut pentru opti­mismul său privitor la perspectivele economiei americane. Însă imnul de­dicat de acesta dinamismului econo­miei americane în cadrul scrisorii anuale adre­sate acţio­narilor Berkshire la sfar-şitul săptămanii trecute a atins noi culmi. Buffett a fost un susţinător fervent al lui Hillary Clinton în timpul campaniei prezidenţiale din acest an şi nu a menţionat numele preşedintelui Trump în scrisoarea sa. Însă celebrarea de către miliardar a capacităţii econo­miei americane de a genera creştere con­tras­tează clar cu descrierile mai sumbre ale preşedintelui Trump cu pri­vire la perspectivele economice ale ţării.

Faptul că Buffett a ţinut să laude "imigranţii talentaţi şi ambiţioşi" este de asemenea demn de remarcat în pers­pectiva campaniei administraţiei Trump împotriva imigranţilor.

Anul 2016 a fost un alt an re-marcabil pentru Oracolul din Omaha. Preţul acţiunilor Berkshire Hathaway a urcat cu 23% în 2016, aproximativ dublul randamentului indicelui bursier S&P 500. Diviziile Berkshire au avut de asemenea performanţe pozitive, caşti­gurile operaţionale crescand la 17,5 mld. dolari anul trecut, de la 17,3 mld. dolari în 2015.

Profitul pe trimestrul patru al companiei lui Buffett a avansat cu 15%, potrivit Bloomberg. Profitul net a urcat la 6,29 miliarde de dolari, de la 5,48 miliarde de dolari cu un an în urmă.

Berskhire îşi generează cea mai mare parte din profit din businessurile achiziţionate de Buffett în timpul celor cinci decenii de cand acesta conduce firma. Miliardarul de 86 de ani continuă să achiziţioneze businessuri. Anul trecut, acesta a semnat acorduri pentru pro-ducătorul de baterii Duracell şi Pre-cision Castparts, un furnizor al indus­triei aerospaţiale.

Profitul pe întreg anul a atins 24,1 miliarde de dolari, aproape similar cu cel din 2015, potrivit Bloomberg.

Scrisorile de investiţii ale lui Buffett care însoţesc raportul Berkshire sunt aşteptate cu nerăbdare. Pană la urmă, Buffett are 86 de ani, stă pe un munte de cash de 85 miliarde de dolari, iar, după cum a indicat un del nu dă semne că şi-ar încetini ritmul activităţii, notează The New York Times.

Buffett a dezvăluit în acelaşi timp în scrisoare că un pariu recent pe Apple i-a adus caştiguri rapide. Miliardarul deţine 1,1% din companie, pachet achiziţionat pentru 6,7 miliarde de dolari. cele 61 de milioane de acţiuni Apple au acum o valoare de peste 8 miliarde de dolari.

De-a lungul anilor, Buffett a avut o relaţie complicată cu Wall Street-ul. Acesta a criticat în termeni duri cultura plăţilor prea mari şi comisioanele excesiv şI totuşi nu s-a ferit să cumpere părţi importante din firme de investiţii cand acestea au intrat în impas.

În scrisoarea pe 2016, Buffett a luat în vizor în special fondurile de hedging, care se confruntă în ultimii ani cu retrageri masive de fonduri din cauza performanţelor slabe, comisioanelor mari şi orientării către opţiuni mai ieftine, pasive, cum ar fi fondurile pe indici sau ETF-urile.

Buffett a atacat în acelaşi timp ceea ce acesta a numit "trucurile" pe care companiile americane le folosesc pentru a-şi creşte caştigurile şi preţurile acţiunilor, însă a apărat o practică adesea criticată: răscumpărările de acţiuni, scrie Reuters.

Unii critici, inclusiv CEO-ul BlackRock Larry Fink, consideră că această practică a fost utilizată în exces.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO