Business Internaţional

Scumpirea cartofilor, un nou factor care ar putea destabiliza guvernul Turciei

Într-o piaţă dintr-o suburbie săracă a Istanbulului cartofii costă între 3 şi 4 lire turceşti (1 - 1,3 euro) pe kilogram, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut costau puţin peste o liră

Într-o piaţă dintr-o suburbie săracă a Istanbulului cartofii costă între 3 şi 4 lire turceşti (1 - 1,3 euro) pe kilogram, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut costau puţin peste o liră

Autor: Daniela Stoican

06.02.2014, 20:19 1551

Banalul cartof a devenit un factor ampli­ficator al turbulenţelor politice şi economice din Turcia din cauza triplării preţului acestui aliment de bază într-un singur an, scumpire care reduce puterea de cumpărare a celor mai săraci dintre turci chiar înaintea celor mai dificile alegeri din ultimul deceniu pentru partidul de guvernământ, scrie Hurriyet­dailynews.com.

Într-o piaţă dintr-o suburbie săracă a Istanbulului cartofii costă între 3 şi 4 lire turceşti (1 - 1,3 euro) pe kilogram, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut costau puţin peste o liră. Aceste scumpiri ar fi o problemă politică pentru guvern şi în vremuri mai puţin tensionate, dar  ele survin acum chiar înaintea alegerilor locale din 30 martie, în care partidul aflat la gu­vernare, AKP (Dreptate şi Dez­voltare, în tra­ducere), al premierului Recep Tayyip Erdogan, va încerca să-şi păstreze dominaţia, în pofida scandalului de corupţie la nivel înalt care macină puterea guvernului începând cu decembrie anul trecut.

„Nu am mai trăit niciodată asemenea dificultăţi economice, sub niciun alt guvern. Sigur că îi voi spune «stop» lui Erdogan la alegeri“, îşi exprimă nemulţumirea un pen­sio­nar în vârstă de 68 de ani care cumpără cartofi de la o tejghea din piaţă. „Bag banii în buzunar, dar în câteva zile se duc“, adaugă el, uitându-se supărat după un autobuz de cam­panie al AKP, care tocmai a trecut, din difu­zoa­rele căruia se aude un discurs al lui Erdogan.

 

Partidul de guvernământ stă bine în sondaje

Pensionarul a refuzat să apară cu numele, spunând că îi este teamă să vorbească public despre politică. Tensiunile se intensifică acum, înainte de alegeri, în contextul unui scandal politic izbucnit în decembrie, când 47 de persoane au fost arestate sub acuzaţia de corupţie, printre care mai mulţi fii de miniştri. Guvernul a ripostat cu demiterea sau transferarea a mii de ofiţeri de poliţie şi două sute de procurori. Criticii lui Erdogan spun că prin aceste măsuri se încearcă împiedicarea anchetelor de corupţie.

Probabilitatea ca actualul partid de guvernământ să piardă puterea la nivel naţional este mică, unul din motive fiind performanţa economică bună din ultimii zece ani. Venitul pe cap de locuitor ajustat cu inflaţia a crescut cu aproximativ 40%. Dar scumpirea cartofilor este problematică pentru Turcia atât la nivel economic, cât şi politic, având în vedere că inflaţia depăşeşte în prezent cu mult ţinta băncii centrale.

Creşterea presiunilor inflaţioniste şi slă­birea lirei au determinat banca centrală a Turciei să majoreze agresiv dobânzile săptămâna trecută, în ciuda opoziţiei publice a lui Erdogan. Alte creşteri de dobânzi ar putea urma, caz în care vor spori costurile de finanţare ale companiilor punând în pericol creşterea economiei.

Scumpirea cartofilor se datorează în mare parte lipsei de eficienţă a sectorului de producţie alimentară din Turcia, spun analiştii, amintind că partidul AKP, deşi a condus ţara de-a lungul unui deceniu de majorări de venituri, nu a rezolvat unele din principalele probleme economice ale ţării.

„Problema nu ţine de roşii sau de cartofi, ci de problemele structurale ale Turciei în sectorul alimentar“, scrie economistul Burak Kanli într-un raport Finansinvest.

„Volatilitatea preţurilor din Turcia este de şapte ori mai mare decât media UE 27 şi creşte constant“, spune el, făcând o comparaţie cu Uniunea Europeană, căreia Turcia ar vrea să i se alăture la un moment dat.

Având în vedere ponderea mare a produselor alimentare în coşul de consum turcesc, volatilitatea preţurilor alimentelor are mare importanţă pentru economie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO