Business Internaţional

Scumpirea forţei de muncă din China loveşte în plin companiile germane. Zilele în care China reprezenta pentru firmele germane o fântână fără fund de forţă de muncă ieftină au apus

Scumpirea forţei de muncă din China loveşte în plin...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.08.2018, 00:04 762

Creşterea rapidă a salariilor a început să devină un element al cos­tu­rilor din ce în ce mai important pentru firmele germane din China, în condiţiile în care competiţia pentru personal calificat se înteţeşte.

Zilele în care China reprezenta pentru firmele germane o fântână fără fund de forţă de muncă ieftină au apus. În prezent, problemele de personal se află pe ordinea de zi a executivilor germani: cum să găsim oameni buni, cum să-i păstrăm şi cum să ni-i putem permite.

Angajatul ideal este un om cum ar fi Chen Jiaoyi, manager de dezvoltare a produsului la Hansgrohe, producător de accesorii de baie cu sediul în Pădurea Neagră. Jiaoyi, instruit în Hamburg şi  vorbitor fluent de germană, îşi dă seama de valoarea sa pentru companie, a cărei fabrică din Shanghai este un centru de producţie crucial din 2003 încoace.

Aproximativ 78% dintre com­paniile germane consideră că costurile cu forţa de muncă în creştere sunt o problemă serioasă. O problemă şi mai serioasă este găsirea de personal calificat, potrivit unui studiu realizat pentru Camera de Industrie şi Comerţ Germană din China.

Păstrarea personalului este o problemă pentru 65,8% din firme. Costurile cu forţa de muncă reprezintă o treime din costurile firmelor germane din China, însă această cifră creşte rapid: între 2012 şi 2017, salariile au urcat în medie cu 9,8% anual. Dacă angajatorii nu reuşesc să ţină pasul cu cererile de creşteri salariale, personalul va căuta de lucru în altă parte. Angajaţii chinezi îşi schimbă locul de muncă în medie la fiecare 22 de luni, potrivit unui studiu LinkedIn.

La „millennials“, media este şi mai mică, de 18 luni, potrivit unui sondaj recent realizat pentru un ziar chinez. Prin comparaţie, domnul Chen ar fi un bătrân venerabil cu părul gri - lucrează pentru Hansgrohe din 2011. Schimbarea locului de muncă pentru obţinerea unui salariu mai bun nu este un fenomen neobişnuit.

Angajaţii loiali se pot aştepta la o creştere anuală a salariului de aproxi­ma­tiv 10%. Dimpotrivă, cei care trec din post în post în căutarea unei remuneraţii mai bune ajung la salarii mai mari cu apro­ximativ 25%, spune Miriam Wic­kerts­heim, manager al firmei de consul­tantă HR Direct Group din Shanghai.

Pentru tinerii chinezi, precizează Wickertsheim, ani de creştere economică puternică au creat presiuni masive pentru majorarea câştigurilor, pentru a cumpăra proprietăţi şi pentru a urca pe scara socială.

În oraşele înfloritoare din estul Chinei viaţa este din ce în ce mai costisitoare: între 2011 şi 2016, preţurile imobiliarelor au crescut cu 91% în Shanghai şi cu 84% în Beijing.

Salariile profesionale tind să înceapă de jos, apoi să crească rapid. Un inginer chinez nou calificat câştigă aproximativ 1.300 de euro pe lună, faţă de 3.500 de euro pentru echivalentul lor german. Dar, după câţiva ani de experienţă, nivelurile se apropie: aproximativ 3.000 de euro pe lună în China, 5.000 de euro în Germania. Cu cât se merge mai departe pe scara valorii, cu atât salariile chineze şi cele occidentale tind mai mult să conveargă . „Ştiu cazuri în care directori executivi chinezi au primit mai mult decât colegii lor germani de la acelaşi nivel“, spune Wickertsheim. Iar tendinţa pare să se infiltreze în jos prin ierarhie, spune ea. Pe termen mediu, managerii chinezi de mijloc i-ar putea ajunge din urmă pe colegii germani. Această tendinţă merge împreună cu o alta, de a angaja mai mult la nivel local. Hansgrohe s-a mutat devreme pentru a-şi localiza personalul de birou şi acum are o echipă de vânzări şi marketing aproape în întregime din Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO