Business Internaţional

Se anunţă o anchetă fără precedent în UE, care vizează Polonia

Se anunţă o anchetă fără precedent în UE, care...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.01.2016, 14:38 1033

Comisia Europeană a decis să ancheteze Polonia, în urma unor îngrijorări cu privire la faptul că o reformă a Curţii Constituţionale încalcă valori fundamentale ale Uniunii Europene (UE), a anunţat miercuri vicepreşedintele CE Frans Timmermans, relatează DPA în pagina electronică.

Este pentru prima dată când instituţia europeană recurge la un mecansim UE menit să împiedice ameninţări grave la adresa statului de drept.

Acest mecanism permite Comisiei să analizeze situaţia dintr-un stat membru UE şi să prezinte recomandări. În cazul în care nu se va conforma, Polonia riscă să-i fie suspendat dreptul de vot în Uniune.

Comisia va efectua o "evaluare iniţială" a reformelor poloneze şi speră la un dialog cu Varşovia, a declarat Timmermans.

"Hotărâri cu caracter constrângător ale tribunalului constituţional nu sunt respectate, în prezent", de către statul polonez, a subliniat vicepreşedintele Comisiei, denunţând o "problemă gravă".

Timmermans urmează să trimită o scrisoare Varşoviei, în vederea lansării unui dialog, anunţă Comisia.

Noul Guvern conservator polonez a fost criticat din cauza unei legi care-i acordă puterea de a numi cadre de conducere ale radiodifuzorilor publici, dar şi a unei reforme a Curţii Constotuţionale, denunţate de critici ca vizând să consolideze influenţa Partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere).

Aceste iniţiative au creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, într-o perioadă în care este nevoie de unitate între Cei 28 de membri UE, în vederea înfruntării crizei migraţiei, între alte provocări cu care se confruntă blocul european.

Timmermans a scris deja Varşoviei. El a cerut informaţii despre noua lege a presei şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de reformele vizând Curtea Constituţională. Polonia a răspuns în ambele cazuri, apărându-şi acţiunile cu fermitate.

Ministrul polonez al Justiţiei Zbigniew Ziobro i-a cerut lui Timmermans să dea "dovadă de mai multă reţinere" şi l-a criticat pentru ceea ce a denunţat drept o "lipsă de cunoaştere" a reformelor vizând Curtea. El a argumentat că acestea caută să corecteze o pătinire anterioară a sistemului, într-un răspuns datat 11 ianuarie.

Preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker a discutat marţi, la telefon, cu premierul polonez Beata Szydlo.

El a asigurat-o, în această convorbire care a durat 45 de minute, că discuţiile Comisiei reprezintă o "procedură de rutină" în vederea unei mai bune înţelegeri a reformelor din ţara ei, a declarat Witold Waszczykowski, ministrul polonez de Externe pentru postul TVN24.

Szydlo a promis marţi că nu va renunţa la aceste reforme guvernamentale în curs.

"Nu vom ceda în privinţa reparării statului", a declarat ea într-o intervenţie pe postul public de televiziune TVP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO