Business Internaţional

Se apropie „aniversarea“ a 10 ani de la căderea Lehman Brothers, iar pieţele valutare emergente îşi continuă plonjonul

Se apropie „aniversarea“ a 10 ani de la căderea...

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2018, 22:31 784

Mai sunt zece zile până la cea de-a zecea „aniversare“ a prăbuşirii Lehman Brothers, scânteia care a aprins criza fi­nan­ciară mondială, iar pe pieţele emer­gente continuă să se acumuleze turbu­lenţe puternice, care au început să afec­teze şi bursele occidentale.

Însă analiştii dau asigurări că peri­colul de contaminare nu este semni­fi­ca­tiv. La fel spuneau şi în urmă cu zece ani.

Tensiunile de pe pieţele emergente nu dau semne de relaxare, majoritatea monedelor acestora depreciindu-se şi un indice bursier apropiindu-se de teritoriul „bear“, scrie Bloomberg.

Pe segmentul instrumentelor cu venit fix, obligaţiunile sud-africane au suferit cele mai masive vânzări, în timp ce randul a atins cel mai scăzut nivel din mai mult de doi ani. Indicele MSCI al pieţelor emergente a scăzut pentru a şasea zi consecutiv, îndreptându-se către cel mai dramatic declin din trei săptămâni.

Cel mai puternic lovită a fost Indonezia, unde acţiunile au suferit cea mai puternică scădere din trei ani.

Scăderile au sporit temerile că nervozitatea investitorilor începe să infecteze pieţe ale căror economii sunt mai robust decât altele. Tonul negativ a fost dat de un raport privind sectorul manufacturier american care a sporit şansele ca Fed-ul să opereze noi majorări de dobânzi, împingând dolarul şi mai sus, şi de datele potrivit cărora economia sud-africană a intrat în recesiune în trimestrul II.

„Nu mai este vorba doar de datele emergentelor, ci din ce în ce mai mult despre contagiune“, avertizează Sameer Goel, de la Deutsche Bank.

În Europa, acţiunile şi-au văzut pier­derile adâncindu-se după ce vân­zările masive din Asia şi presiunile con­tinue asupra pieţelor emergente au dus la o intensificare a fricilor de conta­giune. Indicele bursier european Stoxx Europe 600 a atins cel mai scăzut nivel din aprilie. La o zi după ce monedele pieţelor emergente au scăzut, a venit şi rândul acţiunilor, bursele scăzând din Japonia până în Australia.

Şi totuşi, în pofida fricilor în creştere de contagiune, analiştii spun că investitorii nu ar trebui să se panicheze, potrivit CNBC.

Karine Hirn, partener în cadrul East Capital, spune că stresul poate fi pus parţial pe seama aprecierii dolarului şi creşterii preţurilor petrolului, însă factorul determinant este atitudinea traderilor.

„Să nu uităm că în general pieţele emer­gente sunt cu adevărat expuse la pro­bleme de încredere pentru că o mul­ţime de investitori sunt de peste graniţe. Iar încrederea este categoric afectată de ten­siunile comerciale la nivel mondial“, declară Hirn.

Vishnu Varathan, de la Mizuho Bank, consideră că temerile în creştere de contagiune sunt „exagerate“, dar „pe deplin de înţeles“.

„Este esenţial să nu înclinăm în grabă către o profeţie autorealizatoare pri­vind riscurile de contagiune“, a avertizat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO