Business Internaţional

Se apropie un nou război? Forţele saudite au închis accesul aerian, pe mare şi pe uscat către Yemen

Se apropie un nou război? Forţele saudite au închis...

Autor: Dragoş Dinu

06.11.2017, 20:35 6491

Coaliţia militară condusă de Arabia Saudită este gata să închidă temporar toate porturile aeriene, terestre şi maritime către Yemen pentru a stopa traficul de arme către rebelii din Iran, conform unei declaraţii de luni a agenţiei de ştiri Saudi Press Agency (SPA), potrivit Business Insider.

Măsura urmăreşte interceptarea unei rachete lansate sâmbătă spre Riad, capitala şi cel mai mare oraş din Arabia Saudită. Coaliţia saudită a descris situaţia drept o „escaladare periculoasă” din partea armatei Houthi, aliaţi ai Iranului, care controlează părţi mari din Iran. 

O racheta balistică a fost interceptată de apărarea aeriană a Arabiei Sautite şi a fost adusă la sol în apropierea aeroportului din Riad, fără a se înregistra victime. 

Coaliţia şi Donald Trump au acuzat Iranul pentru atac, iar şeful Gărzilor Revoluţionare din Iran a negat acuzaţiile, respingând remarcile preşedintelui american şi acuzându-l pe acesta de calomnie. 

Forţele saudite au vizat Houthi de când a ocupat părţi ale ţării în 2015, inclusiv Sanaa, capitala Yemenului, forţându-l pe preşedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi să părăsească ţara şi să caute ajutor în Arabia Saudită.

Războiul civil din Yemen a ucis peste 10.000 de persoane şi a condus la o severă criză umanitară în una dintre cele mai sărace naţiuni ale lumii arabe. Mai mult de jumătate de milion de yemeni au fost infectaţi cu holeră şi aproximativ şapte milioane sunt în pragul foametei, conform Naţiunilor Unite. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO