Business Internaţional

Se prefigurează o nouă criză în Europa. Vor gripa băncile italiene întreaga economie europeană?

Se prefigurează o nouă criză în Europa. Vor gripa...

Autor: Dan Grigore Ivan

06.07.2016, 15:43 6289

Criza bancară din Italia s-ar putea extinde către întreaga Europa, avertizează , printre alţii, Lorenzo Bini Smaghi, preşedintele Societe Generale, una dintre cele mai importante bănci europene.

“Întregul sistem bancar european este sub presiune” a declarant Smaghi pentru agenţia de ştiri financiare Bloomberg. Declaraţiile sale sunt importante, mai ales din prisma faptului că Smaghi a fost membru al board-ului Băncii Centrale Europene, fiind familiar cu marile dedesubturi din sistemul financiar continental.

Băncile italiene au în portofoliu credite neperformante în valoare de 360 miliarde euro, echivalentul a 16,75 % din PIB, de patru ori mai mult decât în 2008.

În Italia, 17% dintre toate creditele sunt neperformante. Spre comparaţie, sistemul bancar american, în timpul crizei din 2008, avea o rată de 5% a creditelor neperformante. La nivel european, creditele neperformante italiene reprezintă 50% dintre toate creditele de acest tip din spaţiul comunitar.

Efectele Brexit-ului pun din ce în ce mai multă presiune pe sistemul bancar italian. Dacă cresşterea economică  urmează să scadă, creditele neperformante s-ar putea înmulţi, iar profiturile deja mici ale băncilor italiene s-ar putea transforma în pierderi.

În Italia, anul acesta se aşteaptă o creştere economică în jurul a 0,7% - 0,9%, faţă de o creştere previzionată înainte de Brexit la aproximativ 1,5%.

De asemenea, săderea preţului acţiunilor băncilor italiene antrenează retrageri masive din conturile băncilor. Cercul vicios în care se află băncile italiene riscă să ameninţe întreaga economie europeană, acesta fiind principalul argument pe care îl invocă autorităţile de la Roma în încercarea de a primi sprijin politic din partea insituţiilor europene.

Guvernul italian, condus de Matteo Renzi, propune injectarea a 40 miliarde de euro în sistemul bancar italian, dar partenerii europeni nu sunt de acord cu o asemenea mişscare care ar putea deveni un precedent periculos.

Regulamentele UE nu permit acordarea unui ajutor de stat, dar în lipsa acestuia, specialiştii avertivează că sistemul bancar italian nu va rezista.

Drept soluţie, se vorbeşte despre invocarea unui articol din legislaţia europeană prin care statul italian ar putea acorda un ajutor de stat temporar, în condiţiile în care testele de stres indică un risc imediat.

De asemenea, CEO-ul Societe Generale, a avertizat că atât sistemul bancar italian cât şi cel german sunt pline de multe bănci neprofitabile care pun în pericol sănătatea întregului sistem bancar european.

De ani de zile sistemul bancar italian este criticat, mai ales din prisma profitabilităţii foarte scăzute, alimentată şi de practica managementului italian ce păstrează un număr foarte ridicat de filiale, în ciuda costurilor mari cu administrarea acestora.

Banca Monte del Paschi, fondată în 1472, este cea mai veche bancă din lume care încă mai este în activitate. Pe 1 mai 2007, o acţiune a băncii valora 108,52 dolari, iar astăzi valorează 0,2906 dolari.

Astăzi valorează 851 milioane dolari, adică cu 99,7% mai puţin decât în 2007. Recent a fost interzis “short-selling-ul” acţiunilor băncii, în încercarea de a opri deprecierea puternică a titlurilor cele mai vechi bănci din lume. Cu toate acestea, prin multiplele instrumente financiare derivate, se poate miza în continuare pe scăderea acţiunilor băncii Monte del Paschi. După rezultatul Referendumului din Marea Britanie, titlurie Monte del Paschi au scăzut cu 45,66%, iar de la începutul acestui an au scăzut cu 76%.

Cu toate acestea, singura bancă italiană releveantă în sistemul bancar internaîioan este Unicredit, bancă ce are credite neperformante în valoare de 80 miliarde de euro.

Sistemul bancar european este vulnerabil, în principal, în zona statelor mediteraneene. Astfel, după Italia, Portugalia şi Spania sunt următoarele două ţări cu risc ridicat. În Spania, pe bursa de la Madrid, în zilele imediat următoare după rezultatul Referendumului britanic, indicele IBEX Bancos, ce urmăreşte cele mai importante bănci din sistemul bancar iberi, s-a depreciat cu aproximativ 19%.

Banca a avut profit de 388 milioane euro în 2015 şi administrează active de 169 miliarde euro.

Banca are 25.731 de angajaţi în acest moment şi un număr de 2.133 de agenţii locale, echivalentul unei agenţii la 12 angajaţi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO