Business Internaţional

Se pregăteşte scoaterea Greciei din zona euro? Un fost oficial BCE acuză: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Se pregăteşte scoaterea Greciei din zona euro? Un fost oficial BCE acuză: Grecia a trişat pentru a intra în zona euro

Autor: Anca Dumitrescu

27.05.2011, 12:27 2370

Grecia a fost capabilă să intre în zona euro numai prinînşelăciune, iar liderii din regiune au fost "prea politicoşi"pentru a aplica sancţiunile adecvate, prin care ar fi putut fievitată criza datoriilor, a declarat Otmar Issing, fost economistşef al Băncii Centrale Europene (BCE).

"Când am lucrat pentru BCE, am suferit de fiecare dată cândstatele nu au îndeplinit criteriile. Grecia a trişat pentru a intraîn zona euro şi este dificil să ştim cum să ne purtăm cu trişorii",a declarat Issing (75 de ani) într-un interviu.

Issing, care a venit în BCE cu un an înainte de crearea euro, în1999, şi a lucrat în instituţie până în 2006, a avertizat joi căGrecia nu va putea, probabil, să îşi onoreze obligaţiilefinanciare.

Capacitatea ţării de a-şi rambursa datoriile este îndoielnică,chiar dacă guvernul a aprobat un plan de accelerare aprivatizărilor şi noi măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru aprimi o nouă tranşă din planul de susţinere financiară de 110miliarde de euro din partea UE şi FMI, aprobat anul trecut.

Issing atribuie "problemele critice" din zona euro absenţei unorsancţiuni adecvate.

El a arătat că ar fi trebuit să aibă loc o monitorizare şi oevaluare mai bună, precum şi mai multe sancţiuni, întrucât "crizanu era inevitabilă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO