Business Internaţional

Secretele succesului în business. 9 oameni de succes dezvăluie care au fost cele mai inteligente lucruri pe care le-au făcut cu banii

Secretele succesului în business. 9 oameni de succes...

Autor: Maria Tufan

06.12.2015, 11:13 6337
 

Dacă vrei să fii cel mai bun, trebuie să înveţi cum să faci asta exact de la cei mai buni.

„Oamenii de succes se uită la ceilalţi oameni de succes găsind în asta un mod de a se motiva pe ei înşişi”, scrie T. Harv Eker în „Scretele unei minţi milionare”. „Îi văd pe aceştia şi descoperă în ei un model de la care îşi dau seama că au de învăţat. <<Dacă ei pot să o facă, atunci pot şi eu>>.”

Nouă persoane de success au fost întrebate care sunt cele mai inteligente lucruri pe care le-au făcut cu banii în viaţa lor, Business Insider notând astfel câteva dintre sfaturile lor.

Mi-am înfiinţat un fond de urgenţă

Alexa von Tobel, fondator şi CEO al LearnVest.com (n.red.- companie de consultanţă financiară) şi autoare a operei „Financially Fearless”:

„Voi fi mereu recunoscătoare pentru faptul că m-am gândit să îmi creez un cont de economii încă de la primul meu loc de muncă de după terminarea facultăţii. Cu ajutorul lui am pus pe picioare LearnVest. Sunt absolut convinsă că fără acei bani puşi deoparte nu aş fi avut puterea să risc (în mijlocul unei perioade de criză financiară) să fac pasul acesta, iar mai apoi să dau sfaturi economice oamenilor din întreaga ţară.”

 

M-am plătit mai întâi pe mine

Tony Robbins, strateg în probleme de viaţă şi business, autor de best-seller-uri:

„Povestea pe scurt: am economisit o parte din venitul meu pentru a-mi construi masa critică şi mi-am propus să mă plătesc mai întâi pe mine.”

Robbins a explicat că unul dintre cele mai bune sfaturi pe care le-a primit a fost cel de la Ken Blanchard (n.red.- autor american şi expert în management). „L-am întâlnit prima dată pe Ken la vârsta de 24 de ani. La vremea aceea eu imi scriam prima carte. Îmi propusesem să o pun pe lista Best Seller-urilor recomandate de New York Times şi, totodată, descoperisem şi momentul oportun pentru a-mi clădi propriul business.”  

În ziua în care a fost luat deoparte de Blanchard, Robbins era deja familiarizat cu conceptul central al cărţii, adică cu simpla idee de a te plăti mai întâi pe tine - asta însemând ca aproximativ 10% din întregul tău venit să fie economisit într-un cont care cu timpul să crească suficient cât să te poată „proteja” pe viitor. „Însă Ken a simţit cred o conexiune cu mine şi mi-a împărtăşit o învăţătură exact într-o perioadă critică pentru mine, în care mă vedeam deja ca pe un tânăr om de afaceri – el m-a învăţat ceva ce mulţi oameni de afaceri nu realizează.”

„Şi mi-a zis:

Tony, afacerea ta va mânca orice cantitate de bani pe care tu i-o dai. Prin scrisul cărţilor tu reuşeşti să faci ceva care nu are legătură cu business-ul tău. Însă în felul acesta îţi poţi susţine compania, atrăgândându-ţi fani ai muncii tale, care se vor ataşa de brandul tău şi care vor face poate afaceri cu tine. Atât timp cât compania produce, asigură-te că veniturile din cărţi sunt salvate şi niciodată amestecate cu cele din business. Ţine minte faptul că un business este întotdeauna înfometat.”

În prezent, Tony Robbins are peste 20 de companii în care se implică în mod activ. „Pe parcursul acestor zeci de ani care au trecut de atunci, acelea au fost cuvintele care nu mi-au ieşit din minte niciodată. De fapt, ele au reprezentat fundaţia independenţei financiare, aşa cum o percep eu.”

 

Am investit în imobiliare

Farnoosh Torabi, expert în finanţe personale, autor de best-seller şi gazda emisiunii zilnice „So Money” :

„Cel mai inteligent lucru pe care l-am făcut în viaţa mea a fost să cumpăr o proprietate în New York, în 2004, şi să nu o vând până în 2014. Preţul casei a crescut cu aproximativ 70%, iar cumpărătorul a apărut în mai puţin de 24 de ore de la lansarea anunţului.”

 
 

Am cumpărat un Apple Quadra 800

Adam Nash, preşedinte şi CEO al Wealthfront:

„În toamna anului 1993, mi-am scos toţi banii economisiţi cu greu în urma unui internship pe postul de inginer software la Hewlett-Packard şi mi-am cumpărat un Apple Quadra 800. Deşi calculatorul acela m-a costat o uriaşă parte din toate economiile mele de vară, a fost unul dintre cele mai deştepte lucruri pe care le-am făcut vreodată cu banii mei - oportunităţile apărute odată cu el m-au condus mai departe în carieră.”

„În foarte multe moduri, achiziţia aceea a reprezentat începutul independenţei mele financiare. Mă declarasem pasionat de Computer Science, iar decizia de a cumpăra calculatorul mi-a oferit şi cel mai bun job pe care l-am avut vreodată. Pe viitor, am continuat să-mi reinvestesc economiile în echipamente care consideram că mă vor ajuta în dezvoltarea mea personală. Şi, mai mult decât atât, am reuşit în felul acesta să iau de pe umerii părinţilor mei povara unei achiziţii extrem de costisitoare – m-am simţit independent pentru prima dată.”

„Ştiu că este foarte greu să măsori valoarea investiţiilor în propriile competenţe, pe care mai apoi să ţi le recompensezi prin independenţă financiară.  Dar când mă uit acum în trecut, după mai bine de 20 de ani de industrie software, e greu să nu fiu nostalgic când îmi amintesc de acel Quadra 800.”

 

Am investit în idei

Jennie Enterprise, fondatoarea clubului CORE din Manhttan:

„Cel mai inteligent lucru pe care l-am făcut vreodată cu banii a fost să investesc în talent şi în ideile pe care mai apoi le-am dezvoltat cu pasiune. Munca vieţii mele a constat mereu în inovaţie – reimaginarea atât a modului de a trăi, cât şi a experienţelor recreative, pentru a le aduce în centrul comunităţii.”

Aceasta a mai adăugat că nu a investit niciodată în acţiuni. „Nu am fost niciodată interesată să investesc în lucruri pe care să nu le pot controla. Pentru mine, totul s-a rezumat la a prezice spiritul vremii pe care o trăim şi la a investi în oamenii şi în ideile care au curajul să fie îndrăzneţe şi capabile să producă transformări.”

 

Mi-am făcut banii să lucreze pentru mine

Steve Siebold, milionar, autor al cărţii „Cum gândesc oamenii bogaţi” :

„ Să fiu bogat m-a învăţat cum să-mi folosesc averea ca un atu în producerea unei averi şi mai mari. A fost un avantaj nedrept  de care m-am bucurat mulţi ani.”

Cel mai recent exemplu pe care Siebold îl dă este achiziţia conacului Bona Allen, de lângă Atlanta, care a atras, prin renovare, atenţia oamenilor de afaceri din întreaga lume. „Am primit mesaje de felicitări, oferte de la companii foarte mari pentru a le vinde proprietatea, şi chiar idei de restaurare din Brazilia, China sau Australia. Domeniul care se întinde pe o suprafaţă de şase hectare, nu doar că serveşte acum drept sediu principal, dar reprezintă şi o unealtă de talie mondială a marketingului ce ne ridică la nivelul celor mai mari competitori ai nostri. Asta trebuie să înveţi atunci când încerci să profiţi de banii pe care îi ai: despre cum să investeşti un dolar şi să primeşti înapoi 10.”

 

Am pus pe picioare o afacere

David Bach, autor de best-seller, antreprenor şi speaker motivaţional:

„Cel mai deştept lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să fac rost de 5000 de dolari pentru a-mi începe propriul business, FinishRich Media. Totul a început la masa pe care îmi beam cafeaua în bucătărie, neavând nimic - în afară de visul de a învăţa milioane de femei despre bani prin programul pe care l-am creat ulterior, numit „Femeile deştepte sfârşesc bogate”.

„Am angajat un avocat care a pus pe picioare compania din punct de vedere legal, a deschis conturile şi a făcut ca acel business să fie un „business real” încă din prima zi. În doar câţiva ani, am vândut „Femeile deştepte sfârşesc bogate” celor de la Random House, am lansat seminarele cu acelaşi nume la nivel naţional şi am gândit propria emisiune difuzată la postul de televiziune public – un deceniu mai târziu, învăţasem peste 1 milion de femei care sunt paşii spre o viaţă bogată. Astăzi, adică cu 12 cărţi mai târziu, brandul FinishRich se bucură de şapte milioane de exemplare vândute în print, traduse în peste 19 limbi şi aflate pe rafturile librăriilor din 50 de ţări.”

 

Am trăit sub nivelul posibilităţilor mele

Ashley Fieglein Johnson, CFO al Wealthfront:

„Nu am cheltuit niciodată pe măsura câştigurilor mele. Absolut de fiecare data am economisit bonusurile salariale pe care le primeam şi am pus în conturi de economii o parte din banii câştigaţi lunar. Singurele dăţi, puţine, când am „exagerat” au fost acelea în care am decis să investesc în business, în imobiliare, sau în alte oportunităţi asemănătoare. În schimb, motivul pentru care mi-am putut permite să investesc,  a fost tocmai acela că am avut mereu economii puse deoparte.”

 

Am investit în mine

Lewis Howes, antreprenor, „antrenor” de business, autor al cărţii „The School of Greatness”:

„Cel mai deştept lucru pe care l-am făcut a fost să investesc în mine, pentru că de brandul meu personal mă voi lovi mereu. De fiecare data investesc în design-ul meu şi în conţinutul meu – atât pentru dezvoltarea mea, cât şi pentru creşterea echipei mele.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO