Business Internaţional

Sectorul imobiliar din SUA nu îşi revine şi rămâne călcâiul lui Ahile pentru cea mai mare economie

Sectorul imobiliar din SUA nu îşi revine şi rămâne călcâiul lui Ahile pentru cea mai mare economie a lumii

Deşi oferta de case este mare, iar preţurile au scăzut, americanii nu se înghesuie să îşi cumpere locuinţe

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2011, 23:35 264

De la criza financiară din 2007-2008, care a avut drept rezultatspargerea bulei speculative de pe piaţa rezidenţială, imobiliarelerepre­zin­tă singurul indicator al economiei ame­ricane care s-adeteriorat continuu, potrivit Les Echos.

Economiştii aşteaptă, în zadar, punctul minim al pieţei. Dupătrei ani acesta nu se între­vede. Va trebui să mai treacă încă unan, anticipează Mark Zandi, economist-şef al Moody'sAnalytics.

Indicele S&P Case Shiller, care urmăreşte tendinţele pieţeidin 20 de oraşe americane, arată că preţurile au continuat să scadăla înce­pu­tul anului, scăderea pe 12 luni ridi­cându-se la 3,3%.Datele sunt dramatice pentru că reşe­dinţa principală reprezintăelementul central al patrimoniului căminelor americane. Obişnuiţisă se împrumute pe baza valorii ipotecare a casei lor, americaniinu pot, de trei ani, decât să constate cum devin din ce în ce maisăraci.

Mai apoi sunt cei care nu-şi mai pot pur şi simplu plăti ratelelunare. În general, acest lucru se întâmplă pentru că s-auîmprumutat mai mult decât îşi permiteau şi pentru că criza agenerat un şomaj pe termen lung foarte neo­biş­nuit pentru StateleUnite. Peste 16 mi­l. per­soane nu au în prezent un loc de muncă,iar şomajul afectează în special mino­ri­tăţile, ti­nerii şi pe ceinecalificaţi. Rata pro­prie­tarilor a scă­zut de altfel la nivelulanului 1998, de 66,4%.

După diverse estimări, între 1,8 şi 2,2 mi­lioane de case suntîn prezent în proceduri de executare silită. La acestea trebuieadăugate peste 3,5 mi­lioane de locuinţe aflate pe piaţă care nu-şigăsesc cumpărător.

Prea multe oferte, o creditare insuficientă, o rată ridicată aşomajului şi o piaţă care încă nu s-a stabilizat din cauzanumărului foarte mare de locuinţe în executare silită: iatămotivele acestei situaţii disperate.

Aceasta este cu atât mai îngri­jorătoare cu cât ratele dobânziisunt scăzute, iar locuinţele au pierdut în general o treime dinvaloarea din 2005, anul de vârf al imobiliarelor.

Oamenii preferă însă, când pot, să-şi renoveze locuinţele însperanţa de a vinde la un preţ mai bun în momentul relansăriipieţei.

Potrivit specialiştilor, piaţa nu se va stabiliza până cândbăncile nu-şi vor fi finalizat procesul de curăţare a bilanţurilor.Sub pre­siunea autorităţilor, acestea sunt în curs de re­vizuire aprocedurilor de executare silită şi re­văd dosarele dificile.CEO-ul Bank of Ame­rica, pentru a ilustra dificultatea restabiliriiordinii în acest sector, remarca recent că jumă­tate dintrepersoanele ale căror locuinţe au fost preluate de bănci intrăpentru a doua oară în aceeaşi situaţie.

Cu o rată a şomajului ridicată, dar în scă­dere, sectorulimobiliar rămâne indicatorul cel mai îngrijorător pentruautorităţile publice. Acesta "frânează revenirea economiei", adeclarat recent preşedintele băncii centrale. "Mul­te persoane şicomunităţi riscă să rămână fără locuinţă", a subliniat BenBernanke, insis­tând asupra consecinţelor sociale alere­ce­siunii.

Sectorul imobiliar a devenit un pericol la adresa coeziuniisociale, cartierele unde se acu­mu­lează locuinţele reposedatedeteriorân­du-se rapid, dar şi o ameninţare pentru vigoarearedresării economice.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe republi­cani, majoritari înCamera Reprezentanţilor, să încerce să suspende în martie patrupro­gra­me federale menite să susţină piaţa imobiliară în scopuleconomisirii mai multor miliarde de dolari.

Ar exista toate motivele de a fi pesimist cu privire laredresarea pieţei imobiliare în lipsa unor semnale pozitive.Vânzările au început să-şi revină pe segmentul superior al pieţeişi în anumite zone, cum ar fi New Yorkul. Totuşi, anumiţiinvestitori plătesc cash pentru pro­prie­tăţile executate lapreţuri foarte reduse pentru a le închiria. În schimb, cel maiimportant seg­ment al pieţei, locuinţele cu preţuri cuprinse între100.000 şi 600.000 de dolari, nu dă semne de deblocare. Vânzărilelocuinţelor existente au înregistrat totuşi o creştere de 3,7% înmar­tie potrivit National Association of Realtors, însă preţulmediu a scăzut cu 5,9% într-un an. Vân­zările de locuinţe noi auînceput şi ele să-şi revină, însă nivelurile rămân cu multinferioare celor dorite.

Singura consolare este că piaţa construc­ţiilor a scăzut atât demult, încât imobiliarele nu mai reprezintă decât 2,3% din PIB-ulame­rican. Chiar dacă ar continua să scadă, im­pac­tul asuprarestului economiei ar fi mai limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO