Business Internaţional

Şefa industriei franceze iese la atac: Europa este ţinta unui război mediatic pornit din SUA

 Şefa industriei franceze iese la atac: Europa este ţinta unui război mediatic pornit din SUA

Laurence Parisot, preşedintele celei mai influente uniuni a industriaşilor francezi MEDEF: Am fost martorii unui fel de război psiho­logic şi unei tentative de a destabiliza zona euro. Pieţele, prin natura lor sensibile la zvonuri chiar şi la cele vădit organizate, au exagerat

Autor: Bogdan Cojocaru

01.09.2011, 00:05 2621

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Figaro, Laurence Parisot, preşedintele celei mai influente uniuni a industriaşilor francezi - MEDEF, a denunţat faptul că jucători importanţi ai elitei financiare din SUA şi în special media americane "au orchestrat" şi au agravat crizele financiare din Europa şi continuă să facă aceasta prin răspândirea de zvonuri false pe pieţele internaţionale. Scopul acestor manevre este de a consolida poziţia SUA în detrimentul celei europene mai ales în relaţiile cu China, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite.

Parisot arată că presiuni mari au apărut după ce China a început să cri­tice SUA pentru dato­riile prea mari. Ame­ricanii au vrut atunci, probabil, să pună vina în seama Europei.

"Am fost martorii unui fel de război psiho­logic şi unei ten­tative de a desta­biliza zona euro. Pie­ţele, prin natura lor sensibile la zvonuri chiar şi la cele vădit or­ga­­nizate, au exa­gerat", spune şefa MEDEF.

Parisot minima­li­zează ideea unei cons­pi­­raţii cu scopul de a crea probleme Euro­pei, spunând că difi­cultăţile au fost mai de­grabă "orchestrate" de pe celălalt mal al Atlanticului.

Ea citează ca exemplu cum media americane au reacţionat imediat şi au răspândit cu hotărâre zvonuri care spuneau că băncile franceze se confruntă cu probleme financiare foarte mari şi că zona euro se va prăbuşi cu siguranţă, chiar dacă aceste zvonuri nu aveau surse credibile şi s-au dovedit a fi false.

"Băncile noastre sunt printre cele mai puternice din lume. Cu toate acestea, primele pagini ale ziarelor americane au anunţat sfârşitul uneia sau a alteia şi chiar sfârşitul zonei euro. Au trecut de la atacarea Spaniei şi Italiei la atacarea Franţei şi chiar la zvonuri privind reducerea ratingului Germaniei. Când publicaţiile americane cu trecere la investitori şi analişti financiari mizează pe titluri false sau de senzaţie, înseamnă că a venit timpul să punem întrebări", explică Parisot.

Ea recunoaşte însă că acumularea datoriilor suverane este reală şi nesustenabilă. În acest context, şefa MEDEF a cerut guvernelor să reducă rapid cheltuielile publice pentru a diminua deficitele bugetare, măsură pe care o consideră mai importantă decât majorarea taxelor.

Ca o concluzie, Parisot subliniază ceea ce ar trebui învăţat din aceaste atacuri:

"Nu trebuie să fim naivi şi să ne desconsiderăm. Dacă Europa a fost atacată, nu este pentru că e slabă, ci, din contră, din cauza puterii ei. Iar dacă este invidiată, este pentru că are pentru ce să fie invidiată".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO