Business Internaţional

Şeful băncii centrale portugheze este acuzat de subminarea încrederii şi de amânarea excesivă a unor decizii

Carlos Costa este guvernator al Băncii Portugaliei din 2010

Carlos Costa este guvernator al Băncii Portugaliei din 2010

Autor: CătăIina Apostoiu

22.02.2016, 00:04 269
Criticile dure lansate de noul guvern socialist din Portugalia şi de aliaţii de extremă stânga ai acestuia la adresa şefului băncii centrale a ţării au stârnit o adevărată furtună politică în jurul a ceea ce opoziţia de centru-dreapta caracterizează drept o încercare „scandaloasă“ de îngrădire a independenţei acestei autorităţi, scrie Financial Times.

Mai mulţi oficiali ai partidului socialist (PS) şi-au intensificat săptămâna trecută atacurile împotriva lui Carlos Costa, care deţine poziţia de guvernator al Băncii Portugaliei din 2010, acuzându-l pe acesta de subminarea încrederii în banca centrală şi de „amânarea excesivă a unor decizii necesare“.

Criticii acuză guvernul că încearcă să-l forţeze pe guvernator să demisioneze.

Orice încercare directă de a-l îndepărta pe guvernator ar putea declanşa o bătălie de ordin juridic cu Banca Portugaliei şi s-ar putea lovi de o opoziţie puternică din partea Băncii Centrale Europene.

În ultima serie de critici, Antonio Costa, premierul portughez, a acuzat banca centrală de iresponsabilitate în amânarea unei decizii privitoare la compensaţiile cerute de investitorii afectaţi de prăbuşirea în 2014 a Banco Espirito Santo (BES).

Partidele de extremă stânga care sprijină PS în parlament au fost chiar mai vehemente în atacuri. Potrivit acestora, Costa a acţionat „ca un bancher între bancheri, nu ca autoritate“, acuză Catarina Martins, lider al Blocului de Stânga (BE), adăugând că acesta „nu întruneşte condiţiile“ pentru a fi în continuare guvernator.

Luis Montenegro, din cadrul partidului social democrat din opoziţie, a reacţionat, acuzându-l pe premier de lansarea unui „atac meschin şi scandalos“ la adresa băncii centrale şi de încercarea de a influenţa această autoritate în contradicţie cu reglementările europene.

Relaţiile dintre noul guvern şi banca centrală sunt tensionate din momentul în care partidul socialist a venit la putere în luna noiembrie, partidul de centru-stânga opunându-se desemnării lui Costa anul trecut pentru un al doilea mandat de cinci ani de către guvernul anterior de centru-dreapta.

BE şi partidul comunist portughez, pe ale cărui voturi în parlament se bazează guvernul, au cerut în mod deschis demisia guvernatorului. 

În decembrie anul trecut, premierul a pus sub semnul întrebării capacitatea băncii centrale de a lua decizii în domeniul bancar, sugerând necesitatea creării unei autorităţi separate în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO