Business Internaţional

Şeful Băncii Mondiale: Să facem din aur noul etalon monetar mondial

Şeful Băncii Mondiale: Să facem din aur noul etalon monetar mondial

Autor: Radu Racu

08.11.2010, 12:13 66

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, afirmă într-uneditorial publicat în Financial Times că marile economii ale lumiiar trebui să ia în considerare modificarea standardelor globalepentru stabilirea aurului ca etalon monetar care să ghidezemişcările valutelor.

Robert Zoellick, care conduce Banca Mondială din 2007, spune călumea are nevoie de un nou program Bretton Woods - regim adoptat lanivel internaţional în 1944, care plasa aurul ca etalon monetar,funcţional până în anul 1971 când sub administraţia Nixon, dolarula devenit moneda de rezervă.

"Sistemul ar trebui să ia în considerare stabilirea aurului capunct de referinţă internaţional pentru aşteptările pieţei legatede inflaţie, deflaţie şi valori viitoare ale valutelor", susţineZoellick.

Viziunea sa reflectă îngrijorările la nivel internaţional,legate de deprecierea forţată a monedei chineze care a creatturbulenţe pe pieţele de capital din întreaga lume. Totodată,Rezerva Federală americană a bulversat pieţele emergente săptămânatrecută anunţând un program de stimulare a economiei de 600 demiliarde de dolari, decizie care va duce la deprecierea dolarului,în defavoarea marilor economii emergente ale căror monede se voraprecia. Fed a fost acuzată că tipăreşte bani pentru că are nevoiede inflaţie, ipoteză negată vehement de şeful Fed, BenBernanke.

Întâlnirea celor mai puternici şefi de stat din lume desăptămâna aceasta din Coreea de Sud va înteţi cel mai probabildisputele privind ratele de schimb monetar, notează publicaţiabritanică. Planul SUA de stabilire a unor limite de deficit de contcurent s-a confruntat cu o opoziţie masivă în rândul statelor dinG20.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO