Business Internaţional

Şeful FMI avertizează că lumea riscă să se confrunte cu o criză triplă

Şeful FMI avertizează că lumea riscă să se confrunte cu o criză triplă

Autor: Ioana Nita

14.06.2012, 00:03 3769

Directorul general al FMI Chris­tine La­garde a avertizat că întreaga lume riscă declanşarea unei crize a veniturilor tot mai mici, a creşterii efectelor negative asu­pra mediului şi a intensificării turbu­lenţelor sociale dacă nu vor acorda o atenţie mai mare creşterii economice suste­nabile, scrie The Guardian.

La summitul de la Rio privind dez­voltarea durabilă, Lagarde a menţionat că cei bogaţi ar trebui să se abţină în a mai pretinde venituri mai mari în condiţiile în care 200 mil. persoane din întreaga lume caută un loc de muncă, iar sărăcia este în plină extindere. Ea consideră că "obiec­tivele economice, de mediu şi so­ciale pot fi tratate ca fiind aspecte diferite ale unei sin­gure viziuni, ca părţi esenţiale inter­conectate ale unui întreg". Oficialul FMI susţine însă că actuala criză eco­nomică din Europa şi încetinirea creşterii eco­no­mice la nivel mondial împreună cu ame­ninţarea schimbării climatului şi ten­siu­nile sociale ar putea afecta efor­turile lide­rilor lumii de a plănui un viitor sustenabil.

"În ultimii patru ani ne-am împot­molit în cea mai puternică criză eco­nomică declanşată după Marea Depre­siune şi încă nu am depăşit-o. Tensiunile cresc din nou, iar riscurile insta­bilităţii financiare sunt din nou în prim-plan, perspectivele globale fiind in­certe", a spus Lagarde. Ea a mai men­ţionat că "în prezent prea multe regiuni sunt încă afec­tate de încetinirea creşterii eco­no­mice şi şomajul ridicat, aproximativ 200 mil. persoane nu îşi găsesc un loc de muncă, iar dintre acestea 75 mil. sunt ti­neri care încearcă să facă primul pas în carieră".

Ţinând cont de acestea, şefa FMI a afirmat că este nevoie de o strategie care să susţină atât stabilitatea, cât şi creşterea economică.

Fostul ministru de finanţe al Franţei a acuzat liderii europeni că blochează progresul pentru a pune capăt actualei crize financiare, stârnind astfel numeroase controverse.

Tot în cadrul summit-ului de la Rio de Janeiro, Lagarde a menţionat că prin taxele pe petrol dar şi asupra altor combustibili s-ar putea strânge miliarde de dolari pentru proiecte de investiţii verzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO