Business Internaţional

Şeful gărzii financiare din Grecia: am descoperit un simplu popă cu 1 mil. euro în conturi. L-am amendat cu 500.000 euro

Şeful gărzii financiare din Grecia: am descoperit un simplu popă cu 1 mil. euro în conturi. L-am amendat cu 500.000 euro

Reprezentanţii finanţatorilor internaţionali au decis că garda financiară este singura instituţie administrativă elenă care merită finanţată

Autor: Bogdan Cojocaru

27.02.2012, 00:03 6473

Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Les Echos, şeful poliţiei fiscale greceşti Nikos Lekkas povesteşte ce lupte tre­buie să ducă pentru a combate eva­ziu­nea fiscală, până nu demult un "sport naţional" practicat, printre alţii, de companii care fac trafic cu metale preţioase sau chiar de reprezentanţi ai Bisericii.

Dacă în 2010 fiscul grec a colectat amenzi de 4 miliarde euro, iar în 2011 suma a crescut la 4,5 miliarde euro, pentru anul acesta garda financiară se aşteaptă la venituri şi mai mari. În aceste condiţii, Lekkas apreciază că progresul evaziunii fiscale a fost stopat.

"Fiecare din cele 15 servicii regio­nale de taxe şi impozite a primit propria foaie de drum, cu obiective detaliate şi cifre. Efectuăm controale lunare ale activităţii fiecărui controlor. Cei care nu respectă obiectivele sunt «debarcaţi»", a explicat Lekkas, adăugând că s-a "despărţit" deja de 50 de colaboratori din totalul de 1.500. În schimb, a re­crutat 340 de tineri cu studii superioare, încurajat de faptul că reprezentanţii finanţatorilor interna­ţionali au decis că singura administraţie elenă care merită finanţată şi extinsă este cea condusă de el.

Şeful poliţiei fiscale subliniază că eforturile fiscului au început să fie bune pentru profesiile liberale, dar în colimatorul instituţiei sale se află şi companii petroliere, de metale pre­ţioase, farmacii, primari sau prefecţi.

"Recent, am interceptat o maşină de teren care transporta ilegal 490 de lingouri de aur către Germania. Urmărind firul, am descoperit opt societăţi offshore implicate în acest trafic şi am sechestrat încă 135 de kilograme de aur", a spus Lekkas. Fiscul a anchetat aproape 100 dintre cele 224 de firme înregistrate în Grecia şi care fac comerţ cu metale preţioase. Circa 70 dintre firmele anchetate au fost găsite cu nereguli şi vinovate de 1.200 de infracţiuni.

În vizorul gărzii financiare sunt şi comercianţii de combustibil, unii dintre aceştia fiind suspectaţi că exportă doar pe hârtie carburanţi în Balcani, produsele fiind în realitate vândute pe piaţa neagră.

"Farmaciile ne interesează din cauza traficului de medicamente pe care îl fac mai ales cu Germania. Me­dicii prescrie tratamente costisitoare pentru boli închipuite, iar farmaciile comandă medicamentele în străinătate. Serviciile de asigurări sociale rambur­sează asigurarea, iar farmaciile recu­perează de la medici aceste medica­mente, care ulterior sunt vândute în străinătate", a explicat Lekkas.

El dă, de asemenea, exemplul unui simplu preot din Atena care a avea într-un cont la bancă un milion de euro. Preotul a primit o amendă de 513.000 euro, plătită integral. Lekkas a calculat că dacă activele Bisericii sunt impo­zitate cu 20%, statul ar încasa 1,5 mi­liarde euro pe an. Dar aceste active sunt impozitate în prezent cu doar 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO